Početna > Poučni sadržaji > Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Zašto se moja beba odjednom počela buditi noću?

Sasvim je uobičajeno da se dojenče koje je noću već dobro spavalo opet počne buditi. Na to može uticati jako puno faktora, na primjer: bolest, odlazak na odmor, promjena svakodnevne rutine, vakcinisanje, uvođenje guste hrane, separacijski strah i druge promjene u razvoju. Između 6. i 10. mjeseca dojenčad se obično noću počnu češće buditi. Stručnjaci još ne znaju sasvim objasniti tu pojavu, ali su uvjereni da je uzrok u psihološkom razvoju.

Razlozi nesanice dojenčeta

Ako se vaša beba odjednom počne noću češće buditi, najprije pomislite šta bi mogao biti uzrok toga. Da li se u okolini dojenčeta nešto promijenilo? Da li je napolju drugačije vrijeme pa je dojenčetu noću hladno ili mu je vruće? Da li možda komšije imaju napolju upaljeno svjetlo koje sjaji na krevetić i smeta dojenčetu pri spavanju? Pokušajte riješiti problem. Obucite dijete u skladu s temperaturom prostorije i prostoriju dodatno zamračite. Ako je problem buka s ulice, možete upotrijebiti uređaj koji stvara ravnomjeran šum i obično umiruje bebe.

Poteškoće sa spavanjem mogu se pojaviti i kod postizanja važnih prekretnica u razvoju dojenčeta. Dojenče želi provjeriti naučeno novo znanje u svakoj situaciji, pa i na primjer kad se probudi usred noći. Neka djeca usred noći stanu na noge uz ogradu krevetića, a onda se ne znaju spustiti pa zato počnu plakati. Novija ispitivanja pokazuju da se lošije spavanje može pojaviti već nekoliko sedmica prije postizanja većih razvojnih prekretnica (npr. prije hodanja).

Ponekad su bebe previše umorne da bi zaspale i kasnije mirno spavale, stoga je važno da dojenče preko dana dovoljno spava. Neki roditelji su uvjereni da će dojenče, ako preko dana bude spavalo manje, bolje i duže spavati noću. Međutim, obično je baš suprotno. Ako je dojenče jako umorno, teško zaspi, a njegov san je nemirniji.

Kad se vaše dojenče noću probudi, umirite ga i utješite, neka mu bude dosadno. Uvjerite ga da je sve u redu i da je vrijeme za spavanje. Ostanite kod njega dok se ne umiri. Neka bude što manje komunikacije, ne palite jako svjetlo. Najbolje je da se držite rutine koja je kod spavanja djelovala prije nego što se dojenče počelo buditi. Ne mijenjate rutinu ili način uspavljivanja dojenčeta, a naročito je važno da ne uvodite načine uspavljivanja koje nećete moći provoditi još nekoliko sedmica ili mjeseci. Ljuljanje djeteta u naručju jedno veče ili dva je možda prihvatljivo, ali biste onda to morali nastaviti i sve iduće večeri. Budite ustrajni kod ustaljenog načina uspavljivanja. Što budete striktniji u provođenju, dijete će se brže vratiti u svoj ustaljeni ritam spavanja.

Koliko bi sati dojenče trebalo spavati?

Prosječne potrebe za snom s obzirom na dob djeteta:

dob

0–4 mjeseca 4–12 mjeseci 1–2 godine

3–5 godina

ukupno spavanje (sati) 16–18 12–16 11–16 10–13
noćno spavanje (sati) 8–9 9–10 11 10–13
dnevni odmor (sati) 7–9 (3 do 5 odmora) 4–5 (2 do 3 odmora) 2–3 (2 odmora) 0–1 (1 odmor)

Kada će vaša beba prespavati noć? 

Postoje tri najčešće definicije kada možemo reći da je dojenče prespavalo noć:

  • kada noću spava od ponoći do 5 sati
  • kada neprekidno spava 8 sati
  • kada spava od 22.00 sata do 6.00 sati (što je najusklađenije s rasporedom spavanja porodice)

Kad je praćeno spavanje 75 dojenčadi, utvrđeno je da je 73% dojenčadi u dobi od pet mjeseci prespavalo vrijeme između ponoći i 5.00 ujutro, 62% je spavalo ukupno 8 sati, a 53% dojenčadi spavalo je između 22.00 sata i 6.00 sati ujutro. Krajem prve godine procenti su bili 87%, 86% i 73%.

Važno je znati da su ti procenti samo statistički prosjek i da je svako dojenče drugačije. Neki prespavaju cijelu noć već u dobi od dva mjeseca, a drugi tek nakon prvog rođendana. Ako niste među sretnicima čija djeca vrlo brzo počinju jako dobro spavati, može vas utješiti činjenica da ste sa svakim danom bliže noćima kad ćete se opet moći naspavati.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi