Otkrijte naše proizvode Otkrijte naše
proizvode
Thousand days first

Za mene i za moju bebu

Thousand days second

Ključne hranjive tvari i njihova uloga u razvoju dojenčeta

Osjećaj kada postaneš svjesna da u tebi raste novi život jednostavno je neprocjenjiv! Pred tobom su predivni mjeseci koji će ti se zauvijek utisnuti u sjećanje i u srce. 

Iako se dob djeteta počinje brojati od dana rođenja, na njegov zdrav razvoj moramo misliti već puno prije. Najvažnijih djetetovih 1000 dana već je počelo prilikom začeća i trajat će do njegovog drugog rođendana. Za bezbrižnu trudnoću i zdrav razvoj tvoje bebe neophodna je bogata i uravnotežena prehrana u vrijeme trudnoće. 


Thousand days third Thousand days fourth

Zašto je važna u trudnoći?

U prve četiri sedmice trudnoće naročito je važna za pravilan razvoj neuralne cijevi. To je dio fetusa koji se razvija u mozak, kičmenu moždinu, kičmu i dno lobanje. Trudnica obično sazna da u sebi nosi dijete tek u četvrtoj sedmici trudnoće, zbog toga dovoljan unos folata mora obezbijediti već pri planiranju trudnoće. Poslije je folat važan i za tvorbu krvnih ćelija i kičmene moždine, a u vrijeme dojenja unosom folne kiseline mama izbjegava anemiju.

Šta je folat, odnosno folna kiselina?

Folat je vitamin grupe B, tačnije vitamin B9. Folna kiselina je sintetički dobijen oblik vitamina B9 koji se često upotrebljava za nadoknađivanje folata kao dodatak prehrani onda kad je unos folata naročito važan i povećan.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu

Dobri izvori folata su zeleno povrće, pogotovo lisnato povrće poput špinata i salate, zatim paradajz, mahunarke, orašasti plodovi, narandže, klice, pšenične klice, integralni proizvodi, krompir i jaja.

Na šta treba obratiti pažnju?

Dnevna potreba trudnica i dojilja za folatom je povećana i iznosi 600 µg. Budući da je povećane potrebe teško zadovoljiti redovnom prehranom, stručnjaci preporučuju dodatan unos folne kiseline u obliku dodataka prehrani. Međutim, svi dodaci prehrani s folnom kiselinom nisu jednaki. Neki napredniji dodaci prehrani sadrže folnu kiselinu u aktivnom obliku. To znači da unesena folna kiselina ne treba u tijelu proći kroz procese koji je čine »upotrebljivom«, nego je u tom obliku progutamo. Tako tijelo u potpunosti iskorištava folnu kiselinu. Važno je odabrati proizvod s aktivnom folnom kiselinom, a također je važno imati povjerenja u kvalitet proizvoda. Za stručni savjet uvijek se možete obratiti svom ginekologu ili farmaceutu u apoteci.

Ako uzmete previše folne kiseline, višak će se izlučiti s mokraćom. Ukupna neškodljiva dnevna doza iznosi 1000 µg.

Šta znači prvih 1000 dana?

Preporučujemo proizvod

Preporučujemo proizvod

  • Novalac prenatalne kapsule

Preporučuju nas stručnjaci

Page mark yellow Page mark butterfly

Poučni sadržaj

Grupa stručnjaka je pripremila brojne teme u kojima odgovaraju na najčešća pitanja o začeću, trudnoći i početnom periodu materinstva.

Trudna sam

Trudna sam

Osjećaj kada postaneš svjesna da u tebi raste novi život jednostavno je neprocjenjiv! Pred tobom su prekrasni mjeseci! Šta će se događati u trudnoći, kako se pripremiti za trudnoću i poslije za porođaj, koje su prehrambene smjernice u trudnoći samo su neke od tema koje će dobro doći svakoj budućoj mami i riješiti mnoge trudničke neugodnosti.

Pročitaj više