Početna > Poučni sadržaji > Velika očekivanja: prva godina dojenčeta

Velika očekivanja: prva godina dojenčeta

Briga za dojenče može biti naporna, a istovremeno je u prvoj godini jako puno stvari kojima se neizmjerno radujemo i ne mogu se usporediti ni sa čim drugim. Najnormalnije i najočekivanije prekretnice kod vašeg dojenčeta jesu sljedeće:

Osmijeh

U prva dva mjeseca doživjet ćete puno neprospavanih noći i suza, imat ćete osjećaj da svoje dojenče sve vrijeme samo tješite. A onda će vam se jednom učiniti da ste ugledali nekakav osmijeh, ali možda je to bilo samo mrštenje zbog vjetrova. Vrijeme za pravu nagradu tek stiže. Oko navršenog drugog mjeseca vaše dojenče počet će reagovati osmijehom. Zvuk vašeg glasa ili vaše lice bit će dovoljni da vam se dojenče srdačno nasmije.

Smijeh

Ako vas neprestan plač vašeg dojenčeta već iscrpljuje i na rubu ste očaja, možemo vas utješiti da će uskoro biti drugačije. Oko četvrtog mjeseca života možete očekivati sasvim drugačiji zvuk: smijeh svog dojenčeta. Najbolje je kod smijeha dojenčeta to što se dojenče vrlo brzo nasmije. Vaše iskreveljeno lice, škakljanje i igrica ku-ku obično su više nego dovoljni da dojenče počne cviliti i kikotati se.

Prespava cijelu noć

Obično se roditelji nijednoj prekretnici u životu dojenčeta ne obraduju više nego trenutku kad prespava cijelu noć (to naročito vrijedi za roditelje dojenčeta koje se još od rođenja noću često budi). Iako je nerealno i nezdravo očekivati da će već novorođenče spavati čitavu noć (prespavana noć znači da je dojenče prespavalo 5–6 sati u komadu), roditelji mogu biti uvjereni da olakšanje stiže uskoro. Između 4. i 6. mjeseca većina dojenčadi već je sposobna prespavati noć.

Sjedenje

Kako drugačije izgleda svijet ako sve vrijeme samo ne ležiš! Oko 5. ili 6. mjeseca većina dojenčadi može sjediti uz potporanj – ili leže na svojim rukama koje su ispružili ispred sebe ili se leđima naslanjaju na jastuke ili namještaj. Dojenčad obično može sasvim samostalno sjediti između 7. i 9. mjeseca.

Puzanje

Ako imate 8-mjesečno dojenče, svoje članstvo u teretani možete privremeno ugasiti. Uskoro ćete imati puno kretanja jer ćete trčati za svojim dojenčetom koje puzi i radoznalo istražuje sve uglove u stanu. Od devet mjeseci većina dojenčadi puže, a pritom se služe i rukama i nogama. Međutim neka dojenčad nikada ne puže. Taj stepen u razvoju nije neophodno potreban za postizanje sljedećih – stajanje i hod.

Mahanje pa-pa

Mahanje pa-pa nije samo ljupka gesta – zapravo je izraz govora. Do devetog mjeseca većina dojenčadi počne povezivati zvukove, geste i značenje. Razumiju da je mahanje rukom povezano s pozdravom pa-pa.

Konzumiranje hrane isječene na komadiće

Baš onda kada hranjenje kašikom dojenčetu više nije zanimljivo, spremno je početi se hraniti samo. Između 9. i 12. mjeseca djeca razvijaju bolju kontrolu nad svojim rukama i prstima, tako da lakše zagrabe male predmete poput na primjer komadića hrane! Na žalost, dojenčad u toj dobi voli istraživati ukus i teksturu svega šta im se nađe na putu, tako da hrana više nije jedina stvar koja će završiti u njihovim ustima. Sigurnost okoline u kojoj se dojenče kreće u tom je periodu naročito važna.

Samostalno stajanje

Do 12. mjeseca većina dojenčadi sposobna je kratko stajati bez potpornja. Također već mogu napraviti nekoliko kratkih koraka uz potporu. U sedmicama ili mjesecima prije nego što dojenče počne samostalno hodati preživjet će sate i sate u hodanju uz potporu. Tako će najbolje vježbati za »pravu stvar« – hodanje.

Hodanje

Hod je kralj među dojenačkim prekretnicama u razvoju. Možda nijednoj prekretnici nećete posvetiti toliko pažnje (i klikova na fotoaparatu) kao prvom koraku. Sva djeca neće prohodati do svog prvog rođendana. Vrijeme kada dojenče počne hodati obično je između 9. i 17. mjeseca, a većina dojenčadi nekoliko samostalnih koraka napravi oko svog 13. mjeseca.

Prva riječ

"Mama! Tata!" Ništa se ne može usporediti s osjećajem koji doživite kada vas dijete prvi put zovne. Prve riječi obično izgovori oko prvog rođendana. U to vrijeme većina dojenčadi zna reći barem jednu pravu riječ, a istovremeno aktivno pokušavaju oponašati druge. Još malo i konačno ćete moći čuti šta misli vaš mališan.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi