Voćne kašice

Voćem se smatraju svi jestivi plodovi biljaka koji sadrže fruktozu, odnosno voćni šećer. Još je naše pretke na konzumaciju voća potaknuo njihov slatki okus. Iskustvo ih je naime naučilo da je slatkoća najvjerovatnije garancija da plod nije otrovan. Osim fruktoze u voću se mogu nalaziti i drugi šećeri (glukoza, saharoza), a svi oni daju sladak okus i energiju.

Voće se uvodi zadnje

Voće je odličan izvor brojnih drugih hranjivih sastojaka: vitamina C, karotenoida, folne kiseline, antioksidanata i prehrambenih vlakana.Pri uvođenju novih namirnica u prehranu dojenčeta upravo zbog svoje slatkoće voće više nije na prvom mjestu. Nove smjernice naime preporučuju uvođenje voća na samom kraju, kad smo u prehranu dojenčeta već uveli većinu povrća, mesa i ribe.

Pokazalo se da dojenčad lakše prihvataju okuse povrća i drugih manje slatkih namirnica ako ih sa slatkim okusima upoznamo kasnije. Jedini okus koji dojenčad donose sa sobom na svijet jest naime okus za slatko. Kad smo u prošlosti dojenčadima kao prvo jelo ponudili kašicu od jabuka ili zgnječenu bananu, većinom smo kasnije imali velike probleme s uvođenjem povrća. Osim toga i razdoblje isključivog dojenja produžuje se do šestog mjeseca, a kasnije je najvažnije uvesti meso i ribu kao jedini dobar izvor gvožđa koji je dojenčetu u toj dobi nužno potreban, naime njegove su zalihe u tkivu ispražnjene. Kad bismo u dobi od šest mjeseci počeli uvoditi najprije voće, onda bi povrće i meso došli na red od osmog ili devetog mjeseca. U tom razdoblju kod dojenčeta bi se već razvila anemija zbog nedostatka gvožđa, a s njom i loš apetit dojenčeta, što bi još otežalo uvođenje miješane prehrane.

Zato se žitno-voćne kašice u prehranu dojenčeta počinju uvoditi tek nakon uvođenja povrća, mesa i žitarica. Voćni sok možemo doduše početi dodavati u povrtno-mesne kašice i ranije jer sadržaj vitamina C, koji se nalazi u soku, poboljšava apsorpciju gvožđa. Najbolje je pritom upotrebljavati svježe iscijeđene sokove koji se u količini od 2 do 3 kašice umiješaju u kašicu od povrća, mesa i krompira.

Dva mjeseca nakon uvođenja miješane prehrane vrijeme je da se treći mliječni obrok zamijeni žitno-voćnom kašicom i da dijete stvarno upozna voće. Budući da je voće siromašno bjelančevinama, a i žitarice sadrže samo manju količinu bjelančevina, žitno-voćna kašica može biti samo dopuna drugim obrocima bogatim bjelančevinama. Ali zato je žitno-voćna kašica bogata manganom, bakrom, cinkom te vitaminima B6 i C. Ako žitno-voćnoj kašici dodamo još kašičicu svježeg sira ili običnog jogurta, obrok postaje bogatiji bjelančevinama.

Zobene pahuljice s kajsijama

 • 20 g zobenih pahuljica
 • 90 ml vode
 • 100 g kajsija
 • 5 g ulja uljane repice

Priprema:

Zobene pahuljice skuhajte u vodi, svježe i zrele kajsije zgnječite ili nasjeckajte te ih umiješajte u skuhane i malo ohlađene pahuljice. U kašicu umiješajte još kašičicu ulja uljane repice i ponudite djetetu. Kad prvi put upoznajete dijete s kajsijom, ponudite je najprije u prokuhanom obliku.

Kruška s pšeničnom krupicom

 • 15 g pšenične krupice
 • 100 ml vode
 • 100 g oguljene kruške
 • 15 ml soka od ribizle
 • 5 g ulja uljane repice

Priprema:

Ogulite krušku, narežite je na komadiće i na brzinu prokuhajte da se malo smekša. Komadiće kruške izvadite iz vode i izgnječite, a u ostatak vode zakuhajte pšeničnu krupicu. Kad se krupica malo ohladi, umiješajte kašicu od krušaka, sok od ribizle i kašičicu ulja te poslužite djetetu.

Riža s bananom i avokadom

 • 20 g riže
 • 60 g banane
 • 30 g avokada
 • 15 ml soka od narandže

Priprema:

Skuhajte rižu u vodi. Zrelu bananu i avokado izgnječite viljuškom i dodajte riži kad se malo ohladi. Možete također dodati kašiku svježe iscijeđenog soka od narandže.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi