Riba

Ribu kao i meso svrstavamo u bjelančevinske namirnice. Ona je dakle važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, a ujedno je i lako probavljiva. Riba je također dobar izvor vitamina B3, B6, B12, riboflavina, folata te minerala poput joda, selena, kalija i željeza.

Posljednjih je godina riba više nego zbog svojih lako probavljivih bjelančevina važna zbog sadržaja "dobrih" masti. Riblja masnoća sadrži dugolančane višestruko nezasićene ω-3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozheksaensku kiselinu (DHA). Sadržaj masnoća u ribi ovisi o vrsti ribe, sezoni i temperaturi vode u kojoj je riba živjela. S obzirom na spomenute faktore udio masti u ribi oscilira od pola do petnaest posto.

Riblje meso ima povoljan hranjivi sastav i treba ga ponuditi dojenčadima nakon navršenog šestog mjeseca. Kad smo u prehranu dojenčeta već uspješno uveli meso, možemo ga pokušati povremeno zamijeniti masnom morskom ribom (preporučujemo zamjenu jedanput u sedmici). Time ćemo obogatiti jelovnik dojenčeta i istovremeno mu omogućiti unos važnih hranjivih tvari. Spomenute ω-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju naime važnu ulogu kod dojenčadi u razvoju oštrine vida, rastu i psiho-motoričkom razvoju. Osim toga u morskoj ribi nalaze se i vitamini A i D, koji su topljivi u mastima. Riba je također jedan od najbogatijih izvora joda u prehrani.

Kod konzumacije ribe ribe tradicionalno smo zabrinuti zbog teških metala, ali to se ne može usporediti sa svim pozitivnim efektima koji riba ima na razvoj dojenčeta. Osim toga, tu brigu možemo prilično umanjiti pravim izborom ribe. Veće i starije ribe naime akumuliraju veće količine teških metala.

Za dojenče se zato preporučuju mlade i male ribice koje se nalaze na početku prehrambenog lanca. Dakle, birajmo ribe poput skuše, sleđa, srdele i lososa, a zbog teških metala ne preporučuju se tuna i morski pas te ribe ulovljene u Baltičkom moru.

Priprema ribe može biti vrlo jednostavna i brza, naime ribi je za razliku od mesa potrebna kraća termička obrada. Pazimo samo na to da izaberemo postupke koji ne škode zdravlju, npr. distanje i pečenje, a ne prženje. Malo više posla mogu nam prouzrokovati sitne kosti, koje pri pripremi jela za dojenčad i malu djecu treba u cijelosti odstraniti (najefikasnija je metoda odstranjivanja koščica drobljenje kuhanog ribljeg mesa među prstima). Da bi priprema prvog ribljeg jela bila lakša, pripremili smo tri recepta primjerena za dojenčad nakon navršenog šestog mjeseca.

Tjestenina s lososom

 • 30 g fileta lososa
 • 1 srednje veliki oguljeni paradajz
 • 60 g kuhane sitne tjestenine bez jaja
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file položite na uljem namašćenu aluminijsku foliju i obložite ga oljuštenom i narezanim paradajzom. Sve zajedno umotajte u aluminijsku foliju i na limu pecite 20 minuta na temperaturi od 180 oC. U međuvremenu skuhajte tjesteninu.

S pečenog lososa najprije odstranite paradajz, zatim ribu nadrobite i pritom odstranite sve koščice. Nadrobljeni losos zgnječite zajedno s paradajzom i sokom koji je ostao od pečenja te dodajte kuhanu tjesteninu. Na kraju umiješajte kašičicu ulja uljane repice i poslužite djetetu.

Sleđ s krompirom i špinatom

 • 30 g fileta od sleđa ili haringe
 • 1 manji krompir
 • 70 g špinata
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Riblji file ispecite u tavi. Posebno skuhajte krompir i posebno špinat. Kuhani krompir izgnječite i dodajte mu male komadiće ribljeg mesa, kojem ste odstranili sve koščice. U krompir s ribom umiješajte ulje uljane repice. Kuhani špinat sitno nasjeckajte i poslužite ga uz ribu i krompir.

Losos s pireom od karfiola

 • 30 g lososa
 • 80 g karfiola
 • 50 g kuhane riže
 • 10 g ulja uljane repice

Priprema:

Lososov file ispecite u tavi. Karfiol skuhajte i izgnječite s malo vode u kojoj se kuhao tako da dobijete kašu. Karfiolu dodajte male komadiće pečenog lososa i kašiku ulja uljane repice te sve zajedno izmiješajte u kašu. Riblju kašu ponudite s kuhanom rižom.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi