Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Pravila hranjenja bebe na bočicu

Pravila hranjenja bebe na bočicu

Koju bočicu odabrati: staklenu ili plastičnu?

Staklo je postojan materijal pa se staklena bočica lako pere i sterilizira, a i dugotrajna je. S druge strane, teža je i postoji opasnost da se razbije.
Posljednjih desetljeća plastične bočice gotovo su istisnule one staklene iz upotrebe jer su praktične, lagane i nelomljive. Za razliku od stakla plastika je materijal koji je skloniji bakterijama pa stručnjaci upozoravaju da takve bočice treba dobro održavati. A razlog zbog kojeg su roditelji nekada radije odabirali staklene bočice više nije aktualan. Naime, današnji proizvođači plastičnih bočica izbacili su štetne sastojke, uključujući i bisfenol A.

Kako odabrati dudu?

Postoje dvije vrste duda: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana je, elastična i otporna na ugrize. Zbog toga je pogodna za malo stariju djecu kojoj rastu zubići i koja je mogu grickati. No budući da je od prirodnog materijala, na nju se lakše hvataju mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvalitetu.
S druge strane, silikonska duda je tvrđa, manje elastična pa je dijete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska duda pogodnija za bebe do 6 mjeseci, odnosno prije rasta zubića. Otporna je na visoke temperature, a lako se sterilizira u vrućoj vodi ili mikrovalnoj pećnici.

Higijena bočice

Operite bočicu nakon svake upotrebe. U početku ćete bočicu sterilizirati prije svakog obroka. Za svaki tip bočice dobro pročitajte uputstva za sterilizaciju jer će od toga zavisiti uspješnost održavanja i trajnost bočice, ali i njena neškodljivost za dijete.

Nakon trećeg mjeseca dovoljno je oprati bočicu običnom vodom i deterdžentom. No treba je temeljito oprati i isprati sve dijelove bočice koji su bili u upotrebi, ne samo one koji su u kontaktu s mlijekom. Budući da se u mlijeku mogu izrazito lako razmnožavati bakterije, također je važno znati da se nepojedena mliječna hrana u bočici ne smije opet zagrijavati i ponovno ponuditi djetetu. Preostalu hranu uvijek bacite, operite bočicu i pripremite novu, svježu hranu.

Šta ponuditi novorođenčetu u bočici, mliječnu hranu, vodu ili sok?

Svojoj novorođenoj bebi nudite u bočici samo izdojeno majčino mlijeko ili mliječnu hranu.
Majčino mlijeko u prvih šest mjeseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tekućinom jer sadrži čak 88% vode, pa u prvim mjesecima nema potrebe dodavati bebi dodatne količine vode, osim ako vam pedijatar ne kaže drugačije. Isto vrijedi i za bebe hranjene mliječnom hranom. Mliječnu hranu pripremite tačno prema uputstvima navedenim na ambalaži. Nemojte dodavati ni više ni manje vode od navedenoga.

Kako odabrati mliječnu hranu?

Najbolja je mliječna hrana ona koju beba prihvati i na kojoj dobro tjelesno napreduje. Važan je i sastav mliječne hrane i kontrola proizvoda u procesu proizvodnje. Kada dijete ima neku od probavnih tegoba tipičnih za tu dob (bljuckanje, grčevi, zatvor), preporuka je upotreba posebno prilagođene mliječne hrane.

Smije li se mliječna hrana pripremiti unaprijed?

Mliječne formule najbolje je uvijek pripremiti neposredno prije pojedinog obroka jer jedino tako možemo biti sasvim sigurni da je formula besprijekorna. Za jednostavnije hranjenje noću roditelji mogu unaprijed prokuhati vodu i čuvati je u termosici.

Kako pripremiti mliječnu hranu?

Pridržavajte se uputstva na ambalaži. Kod miješanja je važno da voda ima 40 °C. Tako se mlijeko najbolje otapa, a istodobno se zadržavaju korisni sastojci (kao što su vitamini i probiotici). Međutim, neke formule zahtijevaju i vodu više temperature. Preporučujemo vam da bočicu najprije „protrljate“ među dlanovima i onda lagano promućkate da se mliječna hrana otopi. Kada je nudite bebi, neka bude ohlađena na 37 °C.

Kako ćete znati da je hranjenje gotovo?

Dijete će najbolje samo regulisati unos u skladu sa svojim potrebama. Umjesto da se držite fiksne količine, dozvolite mu da vam samo pokaže kada je dosta. Ako postane nemirno za vrijeme hranjenja, vjerovatno želi prekinuti hranjenje. Ako i nakon šta sve popije nastavlja sisati i povlačiti iz prazne bočice, još je gladno.

Kako pomoći bebi da podrigne

Zadržavanje zraka u crijevima može uzrokovati bol. Obično beba treba jednom podrignuti tokom obroka, a onda još jednom nakon završetka hranjenja. Posebno je to važno kod male dojenčadi (u prvim mjesecima života).

Stručnjaci predlažu ove položaje
:
1. Držite bebu u sjedećem položaju u vašem krilu, tako da gleda u stranu. Jednu ruku položite joj na leđa, a drugu na stomačić. Privucite je sebi i energično trljajte njena leđa pokretima gore-dolje.
2. Uzmite bebu u naručje i položite joj glavicu na svoje rame, a onda joj trljajte leđa.
3. Položite je na stomačić na vaše krilo i trljajte joj leđa. Kada je ponovno stavite u sjedeći položaj, ona će podrignuti.

Uz podrigivanje, može i malo bljucnuti, što je normalno. Svakako imajte na umu da nemaju sve bebe potrebu podrignuti nakon svakog hranjenja.

Bljuckanje

Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kada hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Bljuckanje je pojava svojstvena bebama u prvim sedmicama i mjesecima života. Kako biste smanjili bljuckanje, nakon hranjenja bebu polako podignite u vertikalni položaj i tako neka ostane oko 20 minuta, bez obzira na to je li je podrignula ili ne. Još je važnije da joj želudac ne bude previše pun jer je u tom slučaju bljuckanje neizbježno.

Trebamo li promijeniti formulu?

Dojenčad se međusobno razlikuje, stoga svima ne odgovara uvijek ista vrsta mliječne hrane. Ako primijetite da dojenčetu mliječna hrana ne odgovara, zamijenite je. Ponekad bebe imaju proljev, povraćaju, imaju suhu kožu s crvenilom, razdražljive su i nemirne, što mogu biti simptomi alergije i o tome trebate obavijestiti odabranog pedijatra. Pedijatar će vas vjerovatno uputiti na posebnu mliječnu hranu.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi