Moji prvi obroci
Uvođenje čvrste hrane ne smije započeti prije navršenog 4. mjeseca života, ali ni nakon 6. mjeseca.
Preporučuje se, naime, da sve bebe počnu jesti miješanu hranu do navršene 26. sedmice, jer se time postiže ispravan razvoj refleksa žvakanja i istovremeno se osigurava dovoljan unos željeza. Dojenje bi trebalo nastaviti do 2. godine, a na želju mame i djeteta čak i duže.
Kašica od povrća, krompira i mesa (od navršenog 5. do 7. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20-30 g |
Sastojci: nemasno meso (teleće, pileće, pureće, kunić) ili žumanjak* (jedanput sedmično) ili morska riba*. |
90-100 g |
Sastojci: povrće (npr. mrkva, tikvice, karfiol, keleraba, brokula, tikva, koromač, špinat). |
40-60 g |
Sastojci: krompir ili riža ili palenta ili pšenica**, raž**, ječam**, zob**, griz** (biožitarice za dojenče**, tjestenina**). |
30-45 g |
Sastojci: voćni sok (od jabuke ili ribizle – ili sok obogaćen vitaminom C: barem 40 mg vitamina C/100 ml soka ili pasirano voće). |
8-10 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac. |
* nakon navršenog 6. mjeseca
** sadrži gluten, koji se postupno uvodi između navršenog 6. i 7. mjeseca u malim količinama
*** takva voda sadrži puno vitamina i zato se ne smije proliti
Mliječno-žitna kašica (od navršenog 6. do 8. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
200 ml |
Sastojci: majčino mlijeko ili prelazna mliječna formula (npr. Novalac 2). |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice (riža, kukuruzna krupica, pšenična krupica**, zobene pahuljice**, zob**, griz**, raž**). |
20 g |
Sastojci: pasirano voće ili voćni sok. |
** sadrži gluten, koji se postepeno uvodi između navršenog 6. i 7. mjeseca u malim količinama
Žitno-voćna kašica (od navršenog 7. do 9. mjeseca)
Količina/obrok |
Sastojci i priprema |
20 g |
Sastojci: integralne žitne pahuljice bez dodanog šećera (zobene pahuljice, pšenična krupica). |
100 g |
Sastojci: zgnječeno voće (svježe sezonsko voće, npr. jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, borovnice, maline; banane su vrlo slatke pa ih treba zgnječiti s manje slatkim voćem) ili voćni sok. |
5 g |
Sastojci: biljno ulje (ulje uljane repice ili sojino ulje ili maslinovo ulje), povremeno maslac. |