Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Koji čaj izabrati za dojenče?

Koji čaj izabrati za dojenče?

Čaj je u pravilu prerađeno lišće biljke čajevca (lat. Camelia sinensis). Međutim, popularno se čajem smatraju napici pripremljeni od raznovrsnih biljaka i plodova ljekovitih svojstava te je upravo taj napitak često početak dohrane dojenčadi.

Budući da naučni i medicinski učinci čaja na zdravlje dojenčadi i djece nisu dokazani, postavlja se pitanje je li čaj siguran i koji čaj u koje vrijeme odabrati.

Vrijeme uvođenja čaja u prehranu dojenčadi, kao i uvođenje krutih namirnica, ne preporučuje se prije navršenog 4. mjeseca, a kao prvi najbolje je izabrati čaj pripremljen od sušenih voćnih/cvjetnih plodova (šipak, hibiskus, jabuka) te izbjegavati mješavine čajeva (zbog dodanih aroma i boja koje mogu izazvati alergijsku reakciju).

Bitno je znati na koji se način priprema čaj za dojenčad i djecu:

  • čaj se uvijek priprema s prokuhanom vodom
  • vrijeme držanja čaja u vodi treba skratiti na pola od preporučenog vremena pripreme
  • temperatura čaja ne smije prelaziti uobičajenu temperaturu dječijeg obroka (26–36 ℃)
  • zaslađivanje čaja načelno se ne preporučuje, no za djecu stariju od godinu dana dovoljno je u šolju čaja dodati tek ½ kašike meda ili šećera

Pozitivne strane čaja uvelike su poznate, a uključuju visok sadržaj različitih antioksidansa te antimikrobno djelovanje.

S druge strane čajevi imaju i nepoželjne učinke, od kojih je najpoznatije ometanje apsorpcije željeza i pojava mogućih alergijskih reakcija.

Šipak (lat. Rosa canina) i hibiskus (lat. Hibiscus)

Šipak i hibiskus pripadaju vrsti cvijeća. Naime, šipak je ruža, a hibiskus spada u porodicu orhideja. To su dvije najpoznatije biljke za pripremu biljnih napitaka i osnova mnogih drugih čajeva. Daju napitke izrazito crvene boje, kiselkastog okusa i blagog cvjetnog mirisa. Ti čajevi odlikuju se iznimnim bogatstvom antioksidansa – flavonoidima i vitaminom C. Obje biljke sadrže visok sadržaj željeza i ostalih minerala, primjerice kalij i magnezij, zbog čega im se pripisuju medicinska svojstva, kao što su uklanjanje umora i slabokrvnosti.

Voćni čajevi

Voćni čajevi su vrlo omiljeni: zimi za grijanje i okrjepu, a ljeti kao rehidracijski i osvježavajući napitak. Baza voćnih čajeva uvijek je ista, a čini je kombinacija šipka i hibiskusa kojoj je dodan osušen plod voćke. Poznati su čajevi od jabuke, narandže, brusnice, limuna i šumskog voća.

Rooibos (lat. Aspalathus linearis)

Čaj crvenog grma koji raste samo u Africi. Kao i šipak i hibiskus, čaj rooibos ne sadrži tein. Iznimno je bogat flavonoidima, vitaminom C i mineralima, od kojih je značajnije spomenuti magnezij, kalij i kalcij. Preporučuje se trudnicama i dojiljama jer jača imunitet, smiruje te blagotvorno djeluje na plod, a kod dojenčadi i male djece pomaže pri ublažavanju grčeva.

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) i menta (lat. Mentha longifolia)

Kamilica i menta često su poznate kao narodni „lijekovi za sve“. Blagotvorno djelovanje kamilice pomaže kod brojnih tegoba: od kolika, grčeva i zatvora do visoke tjelesne temperature, a djelovanje mente više je orijentirano na ublažavanje tegoba probavnog sistema. Oba čaja djeluju smirujuće, a djeci ih se preporučuje davati razblažene i nezaslađene, najbolje prije spavanja.

Komorač (lat. Foeniculum vulgare)

Komorač je izrazito ljekovita biljka poznata još iz doba antike. Njena ljekovita svojstva vežu se za probavne probleme kao što su nadutost i grčenje želuca i crijeva. Osim toga komorač je izvrstan izvor kalija i beta-karotena. Bitno je napomenuti da se zbog svog laksativnog učinka ne preporučuje kod djece koja imaju proljev.

Čajevi biljaka ljekovitih svojstava

Upotreba navedenih čajeva se preporučuje u skladu sa različitim tegobama, međutim mnogi čajevi visoke nutritivne vrednosti i jakih lekovitih svojstava ne preporučuju se u odojačkom i dečijem uzrastu. Primer su čajevi sledećih lekovitih biljaka:

Sljez (lat. Althaea officinalis)

Njegova izvrsnost povezana je upravo s njegovim svojstvom da ublažava različite oblike upale, posebno sluznice, zbog čega je često glavni sastojak sirupa za kašalj. Osim toga, u svom sastavu sadrži salicilnu kiselinu (prirodna preteča aspirina), koja smanjuje glavobolju i bol u mišićima. U stara vremena služio je kao lijek za probavne poremećaje i jačanje probavnog sistema te kao diuretik. Zbog tako širokog djelovanja ne preporučuje se davati dojenčadima, a maloj djeci daje se samo u akutnim stanjima, naravno razrijeđen.

Čajevac (lat. Camelia sinensis)

Poznatiji kao crni, zeleni, žuti i bijeli čaj. Svi ti čajevi razlikuju se s obzirom na vrijeme branja, način branja i obrade lišća. Bitno je napomenuti da čajevac u svom sastavu uz široku i bogatu paletu antioksidansa sadrži i tein. Količina antioksidansa i teina ovisi o preradi lišća i opada s bojom čaja (najviše ih ima u crnim čajevima, zatim zelenim, žutim i konačno najmanje u bijelim). Iako čajevac ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, upravo se zbog visokih koncentracija polifenola i teina ne preporučuje u dojenačkoj i dječijoj dobi. Visoke koncentracije polifenola ometaju apsorpciju željeza, a tein povisuje krvni pritisak i budnost.

Na kraju, važno je zapamtiti da nisu svi čajevi sigurni za djecu. Dok kamilica djeluje blago i najčešće ne uzrokuje nikakve probleme, neke biljne vrste mogu biti opasne. Osim toga važno je znati pripremiti čaj te je bitno čitati uputstva i držati se preporuka datih za dojenčad i djecu. Ako se odlučite dojenčetu ili djetetu dati čajeve radi liječenja ili ublažavanja zdravstvenih problema, bitno je posavjetovati se sa stručnom osobom.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi