Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Voda koju koristimo za pripremu mliječne hrane za dojenčad mora biti iz sigurnog izvora. Možete koristiti vodu iz boce ili prokuhanu vodu iz slavine koja je ključala oko pet minuta i koju ste ohladili na 40 oC. Zatim s pripremom obroka ne čekajte duže od 30 minuta. Ne pripremajte hranu s ključalom vodom da se ne bi izgubili vitamini i drugi korisni sastojci osjetljivi na visoku temperaturu.

Važna obavijest za roditelje: razrjeđivanje mliječne hrane dodavanjem vode je opasno!

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje nivoa natrija ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih nivoa natrija u krvi jesu glavobolja, umor, mučnina, učestalo uriniranje i dezorijentacija.

Dodavanje više vode nego što je preporučeno u mliječnu hranu također snižava koncentraciju hranjivih sastojaka koje dijete treba dobiti sa svakim hranjenjem. Kao posljedica moguće je usporavanje razvoja i rasta. Roditeljima se upravo iz tih razloga savjetuje da uvijek pripreme obrok tačno po uputstvima proizvođača.

Kako testirati temperaturu mliječne hrane u bočici?

Najjednostavniji je način provjere da nekoliko kapi stavite na unutrašnju stranu ručnog zgloba. Temperatura mlijeka mora biti ugodna..

Koliko dugo smije stajati pripremljena mliječna hrana?

Obrok pripremite prema uputstvu proizvođača. Morate ga potrošiti odmah, a ostatak baciti. Adaptirana mlijeka nisu sterilni proizvodi i ne preporučuje se čuvanje pripremljenog mliječnog obroka (čak ni kad je mliječna hrana Novalac pomiješana s kašicom) jer se broj bakterija može brzo povećati. Preporučujemo vam da pripremite onoliku količinu kašice koliko procjenjujete da će dijete pojesti. Najvažnije je da vaše dijete dobije besprijekoran i svjež obrok.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi