Jednostavni prvi obroci

Nakon navršene 17. sedmice dojenačkog života (što odgovara dobi od navršena 4 mjeseca) vrijeme je za uvođenje novih namirnica i miješane hrane (dopunska prehrana). Uvođenje nadohrane prije tog razdoblja nikako se ne preporučuje jer probavni sistem dojenčeta još nije dovoljno zreo da bi se mogao boriti sa pripremljenom hranom. Također, važno je da uvođenje hrane ne odgađamo predugo. Kod sve dojenčadi uvođenje miješane hrane se mora započeti do 26. sedmice života.

U prvih nekoliko sedmica od početka uvođenja nadohrane roditelji moraju biti strpljivi jer je uvođenje hrane na početku, najprije učenje i istraživanje, a ne važan izvor prehrane. Prva hrana koju ponudimo dojenčetu treba biti jednostavna, a okus neutralan da se dijete lakše navikne.

Preporuke za prehranu zdravog dojenčeta:

 • Prilikom uvođenja kašaste hrane dojenje se nastavlja.
 • Nove namirnice uvode se u razmacima od jedne sedmice.
 • Treba insistirati na nuđenju nove hrane (osobito povrća) od 8 do 11 puta, čak i ako je dijete ne prihvata kod prvih pokušaja.
 • Počinje se niskoalergogenim namirnicama: povrćem (mrkva, krompir, karfiol, keleraba, tikvice), rižom, kukuruznim pahuljicama, zatim voćnim kašicama (jabuka, kruška, banana).
 • Hljeb: nakon 10. mjeseca.
 • Kravlje mlijeko: kao samostalni glavni napitak nakon navršene prve godine, iako se male količine mogu dodati kašastoj prehrani (npr. za pripremu žitne kašice, pire krompira…).
 • Gluten (sadrže ga: pšenica, pšenična krupica, raž, ječam, zob, zobene pahuljice, griz, biožitarice za dojenčad, tjestenina): gluten se uvodi u malim količinama između 6. i 7. mjeseca dojenčeta, dok je još dojeno.
 • Jaja: žumanjak: nakon navršenog 6. mjeseca, bjelanjak: nakon navršene 1. godine.
 • Šećer, sol: nakon navršene 1. godine.
 • Med: nakon navršene 1. godine.
 • Riba: nakon navršenog 6. mjeseca, što svježija, mlada riba (npr. skuša, sleđ, sardine, losos).
 • Plodovi mora: nakon navršene 1. godine.
 • Kašasta hrana s komadićima: preporučuje se uvođenje prije navršenog 10. mjeseca jer se kod kasnijeg uvođenja javlja više poteškoća prilikom hranjenja.
 • Za vrijeme uvođenja kašaste prehrane kod još dojenog djeteta više od 90% željeza mora biti osigurano kašastom hranom koja mora sadržavati dovoljno bioraspoloživog željeza (crveno meso itd.).

Prelaz na prilagođenu porodičnu prehranu

Od 10. mjeseca dijete je sve samostalnije dok jede i želi sudjelovati u obrocima. Osim tekuće i pasirane hrane možemo mu ponuditi i krutu hranu jer dijete već ima zube. Meso, ribe, povrće i voće više ne treba pasirati, već ih se nareže na sitne komadiće.

Najvažnija nova namirnica koju treba ponuditi djetetu jest hljeb.

Umjesto kašice od povrća, krompira i mesa može mu se ponuditi ručak koji sadrži povrće, krompir (ili rižu ili tjesteninu) i malo mesa ili ribe.

Žitno-voćna kašica primjerena je za dopodnevnu i popodnevnu užinu.

Mliječno-žitnu kašicu i jutarnje dojenje zamijenite doručkom i večerom koji sadrže majčino mlijeko ili mliječnu hranu, naizmjenično hljeb ili pahuljice i naizmjenično voće ili povrće.

Dijete treba naučiti na pravilan ritam prehrane: tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dva međuobroka (dopodnevna i popodnevna užina).

Neka se dojenče najprije upozna s povrćem

Savjetujemo da dojenčetu najprije uvedete povrće jer ima neutralniji okus od voća, inače vam se može desiti da ćete imati problema s uvođenjem novih namirnica. Dojenče će ih odbijati jer je zapamtilo sladak okus voća pa će druge namirnice (povrće) za njega imati premalo intenzivan okus. Prvo jelokuhana rižanbsp;koju zajedno s majčinim mlijekom (adaptiranim mlijekom) pasirajte u kašicu gustu poput krem supe. Riža (dječija rižina kašica bez dodanog šećera) prilično je neutralna namirnica s malo okusa, zato je za prvo jelo najprimjerenija.

Nakon sedmicu dana, kad dojenče savlada poteškoće s prvim kašičicama, nastavite s kuhanom mrkvom ili tikvicom, karfiolom, brokulom, kelerabom i isto tako pasirajte u kašicu. Kašice od povrća pripremite kao samostalni pire ili ih dodajte majčinom mlijeku s rižom. Naravno, najprije uvedite jednu vrstu povrća i tek nakon nekoliko dana drugu.

Za treće jelo dojenčetu možete ponuditi kuhani krompir sa kašičicom repičinog ili sojinog ulja; pasirajte ga da dobijte kašicu. Dodajte mu povrće, kuhanu mrkvu, tikvice, karfiol, brokulu, kelerabu.

Majčinom ili adaptiranom mlijeku umjesto riže možete dodati kukuruznu kašicu. Nove smjernice zdrave prehrane za dojenčad zahtijevaju da se nakon navršenog 4. mjeseca i prije navršenog 7. mjeseca, kad je dojenče još uvijek pretežno dojeno, u njegovu prehranu dodaju i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, zob...). Tako se smanjuje opasnost od razvoja celijakije.

Uvođenje bjelančevina, odnosno mesa

U tom razdoblju u prehranu dojenčeta počne se uvoditi nešto više bjelančevina, i to onih iz mesa. Nemasno bijelo meso peradi i crveno meso zeca te teletina najprimjerenije su vrste mesa za uvođenje. Perad i zečije meso lako su probavljivi zbog kratkih mišićnih vlakana. Meso treba biti na jelovniku dva do tri puta sedmično. Naime, u tom razdoblju meso je glavni izvor željeza u prehrani dojenčeta (90% potreba za željezom moramo pokriti dopunskom prehranom).

Važnost visokokvalitetnih masnih kiselina

Nakon uvođenja nekoliko osnovnih namirnica u prehranu dojenčeta počne se kombinirati u mliječno-žitne, voćno-žitne i mesno-povrtne kašice. Pritom ne smijemo zaboraviti da je dojenčetu potrebna i kvalitetna masnoća. To su prije svega biljna ulja, a da bi dojenče dobilo sve nužno potrebne masne kiseline, predlažem da upotrijebite mješavinu visokokvalitetnih ulja (repičino, sojino ili kukuruzno i maslinovo ulje). Ulje se obično dodaje u povrtne ili povrtno-žitne, odnosno mesne kašice na kraju pripreme da se sačuvaju visokokvalitetne masne kiseline. Na količinu obroka 150–200 g doda se jedna kašičica ulja (8–10 g).

Ako je ikako moguće, kašica se uvijek priprema od svježeg povrća. Neće biti pogrešno ako upotrijebite smrznuto povrće. Svježe pripremljenu kašicu možete zamrznuti u manjim posudicama, ali ne duže od tri sedmice. Također je važno da u kašice ne dodajete sol i šećer!

Uvođenje dohrane

Od početka do 5. ili 7. mjeseca (dakle u dobi od navršenog 4. ili 6. mjeseca) energetska vrijednost nutrijenata u majčinom mlijeku, odnosno zamjenskoj mliječnoj hrani više nije dovoljna za brzi rast dojenčeta. 

Prvi nutrijenti kojih nema dovoljno u prehrani dojene dojenčadi jesu željezo i cink. Zato počinjemo uvoditi kašastu/čvrstu hranu između navršenog 4. i 6. mjeseca, ali ne prije 17. sedmice i ne nakon 26. sedmice, što znači da bi sva dojenčad trebala počela jesti kašastu hranu do navršene 26. sedmice.

Nakon navršenog 6. mjeseca života dojenče je već tako razvijeno da može naučiti jesti na kašičicu. Svaku novu namirnicu najprije mu moramo ponuditi samo jedanput na dan u maloj količini, 1 do 2 kašičice, najprije u tekućem stanju.

Nove namirnice nude se u razmaku od 1 sedmice da se dojenče navikne na novi okus i da se kod eventualne preosjetljivosti može lakše utvrditi koja je namirnica izaziva. 

Novi obroci: kašica od povrća, krompira i mesa za ručak, mliječno-žitna kašica za večeru i žitno-voćna kašica za popodnevnu užinu uvode se tako da se tri puta u razmaku od četiri sedmice jedan mliječni obrok zamijeni novim obrokom (tablica 1).

Preporuke vrijede za zdravu dojenčad koja dobiva na tjelesnoj masi i primjereno raste.

Izvor: Sažeto prema Evropskim preporukama udruženja ESPGHAN i ESPACI te bh. preporukama za prehranu dojenčadi

Tabela 1: Uvođenje dopunske/komplementarne/mješane/kašaste hrane

Dob dojenčeta (mjeseci) Obroci
1.- 6. Majčino mlijeko ili početna mliječna hrana 
5.- 7. Majčino mlijeko ili prijelazna mliječna hrana (npr. Novalac 2) kašica od povrća, krompira i mesa
6.- 8. Majčino mlijeko ili prijelazna mliječna hrana (npr. Novalac 2) kašica od povrća, krompira i mesa Mliječno-žitna kašica
7.- 9. Majčino mlijeko ili prijelazna mliječna hrana (npr. Novalac 2) kašica od povrća, krompira i mesa Žitno-voćna kašica Mliječno-žitna kašica
10.-12. Majčino mlijeko ili prijelazna mliječna hrana (npr. Novalac 2) kašica od povrća, krompira i mesa Žitno-voćna kašica ili kruh/žitarice i voće Mliječno-žitna kašica

Recepti

Prva rižina kašica: 

 • 20 g kuhane riže
 • 100 ml majčinog mlijeka (adaptiranog mlijeka)

Zgnječite da dobijete gustu kašicu poput krem supe.

Prva povrtna kašica:

 • 60 g mrkve (tikvice, kelerabe, karfiola ili brokule)
 • 20 g kuhane riže
 • 100 ml vode u kojoj se kuhalo povrće (po potrebi može i više)
 • 8 g repičinog ulja

Povrće narežite na sitne komadiće i kuhajte u manjoj količini vode.

 Kašica od povrća, krompira i mesa:

 • 60 g povrća (mrkva, tikvice, keleraba, karfiol, brokule ili prasa)
 • 40 g krompira
 • 20 g zečetine ili teletine
 • 150 ml neslane goveđe supe ili temeljca* (po potrebi može i više)
 • 10 g repičinog ulja

* Temeljac pripremite od nemasne govedine ili peradi uz dodatak mrkve, kelerabe i malo prase.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi