Jagode

Ovi snažni vjesnici proljeća još od antičkog doba poštuju se i kao slatki desert i kao zalogaj bogat ljekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udio željeza i folne kiseline, dobro došao je već u najranijoj dobi djetetovog razvoja, u majčinoj utrobi.

Jagode sadrže puno vitamina C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, no i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju te pružaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. No, nutritivno bogatstvo ovdje ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotičke tvari kao što su pektini, čija je uloga nahraniti ćelije crijevnog epitela i opskrbiti energijom dobre bakterije u probavnom sistemu.

Činjenica da ovo voće spada u grupu namirnica koja nosi titulu "superhrane" govori o kakvom je nutritivnom blagu riječ.

Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno djelovanje, iako ne spadaju u prvih osam najjačih nutritivnih alergena, gdje se nalaze mlijeko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjkaši. Upravo iz ovog razloga jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života, a najbolje bi bilo da majka još uvijek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tokom prvog dijela dana, uz što se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku ekcema, zatim svrbeža i oticanja usta, jezika i grla te poteškoća s disajnim i probavnim sistemom. Izrazito ozbiljne posljedice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se vrlo rijetko.

Najsigurnije je uvoditi jagode u prehranu dojenčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dijete udahne bobičasto voće.

Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korištenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, zbog čega se preporučuje obavezno oprati ovo voće u tekućoj vodi, a ako se ne može nabaviti iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u octu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove hemikalija.

Dobro oprane i usitnjene jagode obogatit će obrok vašega djeteta, pa tako žitna ili mliječna kašica mogu postati snažne "superkašice".

Jagodica Bobica (voćno-mliječna kašica, 8 mj.)

  • 5 srednjih jagoda
  • 1/2 manje banane
  • 50 g probiotičkog jogurta

Priprema:
Jagode dobro operite te ih zajedno s bananom i jogurtom smiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.

Šarena ekipa (voćno-povrtna kašica, 8 mj.)

  • 3 srednje jagode
  • 1/2 jabuke
  • 1 srednja mrkva
  • ¼ kelerabe
  • mali prstohvat cimeta

Priprema:
Svježe voće i povrće dobro operite, jabuku, mrkvu i kelerabu skuhajte, ohladite te im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi