Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Alergena hrana: kada da, a kada ne?

Roditelji se često pitaju kada je potencijalno alergena hrana primjerena, a kada nije. Zbog brige o djetetovom zdravlju u masi informacija često nalazimo pogrešne podatke, pa griješimo i počinjemo izbjegavati hranu koja nema dokazane štetne efekte. 

Alergija na hranu utvrđuje se alergološkim testom koji pokazuje na koju hranu je dijete alergično. Trenutno još nije dostupan alergološki test koji bi bio 100% tačan. Grubo rečeno, postoje tri vrste testa: kožni test, krvni test i provokacijski test. Međutim, svaki test trebao bi uvijek tumačiti iskusni alergolog.

Hranljive tvari biljnog porijekla  

Kod djece se često može pojaviti alergija na pšenicu. Takve komplikacije roditelji često rješavaju upotrebom pira umjesto pšenice. Pir, spelta ili krupnik je drevni oblik pšenice, što znači da će dijete alergično na pšenicu imati reakciju i na pir, zbog toga je to neprikladno.

Kikiriki također ima važnu ulogu u alergologiji jer je čest prehrambeni alergen koji izaziva teže oblike alergijskih reakcija. Doduše, reakcija na kikiriki ne mora uvijek biti teška, ali čak i udisanje manje količine alergena može izazvati blaže simptome poput suzenja očiju i kihanja. To bi se moglo dogoditi ako je dijete u sobi u kojoj je prisutan kikiriki, ali samo po sebi to nije opasno i neće izazvati smrtno opasnu reakciju.

Roditelji se često pitaju šta učiniti s proizvodima na kojima piše da mogu sadržavati tragove različitih tvari. Takva upozorenja proizvođači stavljaju na svoje proizvode da bi se zaštitili od moguće odgovornosti u slučaju alergijske reakcije. Međutim, takvi proizvodi većinom ne stvaraju probleme osobama s alergijama jer uglavnom ne sadrže alergene u dovoljnoj količini. A kako se osobe s alergijama međusobno razlikuju, preporučuje se da se posavjetujete s alergologom o sigurnosti konzumiranja takvih proizvoda za vaše dijete.  

Budući da su to različiti alergeni, alergija na kikiriki ne mora biti i alergija na orašaste plodove. Kikiriki je mahunarka i raste ispod zemlje, a orašasti plodovi rastu na drvetu. 

Primjeri orašastih plodova (koji rastu na drveću): 

  • lješnjaci, 
  • orasi, 
  • indijski orasi, 
  • brazilski orasi, 
  • makadamija, 
  • američki orasi ili pekani.

Hrana životinjskog porijekla

Dijete koje je alergično na ribu nije automatski alergično i na rakove ili školjke jer su i tu prisutni različiti alergeni. Ako postoji dilema oko toga koju morsku hranu dijete smije jesti, a koju ne, poželjno je uputiti se alergologu na odgovarajuće testiranje, gdje će se utvrditi koju hranu dijete može sigurno jesti i kod koje se hrane mogu očekivati reakcije.

Izjave koje tvrde da dijete s alergijom na kravlje mlijeko ne smije jesti govedinu ili dijete s alergijom na jaja ne smije jesti perad pogrešne su jer većina djece s alergijom na mlijeko može bez ikakvih problema jesti govedinu, kao što i većina djece s alergijom na jaja konzumira piletinu.

Međutim, kod djece s alergijom često se javljaju dileme o vakcinisanju. Riječ je o vakcinisanju protiv ospica, zaušnjaka i rubeole u vezi s alergijom na jaja. Vakcina protiv nabrojanih bolesti također je potpuno sigurna za djecu s alergijom na jaja, tako da ih pedijatar može vakcinisati i liječiti kao i svu ostalu djecu. To se odnosi i na sve ostale vakcine iz redovnog programa vakcinisanja.

Kod djece gdje postoji rizik od alergijske reakcije na hranu, a naročito na bjelančevine kravljeg mlijeka, možemo se zaštititi upotrebom mlijeka Novalac Allernova (ekstenzivni hidrolizat kazeina), koje ublažava alergijske reakcije.

Mlijeko Novalac Allernova sadrži sve potrebne hranljive supstance za pravilan rast i razvoj djeteta, a smije se koristiti samo pod nadzorom ljekara, a ne za hranjenje zdrave dojenčadi.

 

 

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi