Početna > Poučni sadržaji > Utjecaj carskog reza na mamu i bebu

Utjecaj carskog reza na mamu i bebu

Carski rez je sve češći način porođaja. Na majku i dijete utječe na različite načine, a najčešća poteškoća je spori oporavak mame poslije porođaja i teže uspostavljanje dojenja.

Porođaj carskim rezom se ne može uvijek najaviti. Za trudnice kod kojih se čitava trudnoća odvijala bez problema i koje su veoma željele roditi prirodnim putem carski rez može biti veliko razočaranje. Međutim, akušeri se uvijek odlučuju za carski rez s određenom svrhom i samo onda ako za to postoji medicinski opravdan razlog kod majke ili djeteta. Najvažnije je da su na kraju oboje zdravi, i mama i novorođenče.

Najveća razlika između vaginalnog porođaja i porođaja carskim rezom jest to što novorođenče rođeno carskim rezom ne dolazi u kontakt s maminom vaginalnom mikroflorom. Zato, dojenčad rođena carskim rezom kod rođenja imaju drugačiju crijevnu mikrofloru i nezreli imunološki sistem. Stoga, mogu imati češće infekcije, probavne smetnje, a moguća je i pojava alergija.

Ako je dojenče dojeno majčinim mlijekom, dobija korisne bakterije i sve neophodno potrebne hranjive sastojke za optimalan razvoj i rast. Ako dojenje nije moguće, upitajte farmaceuta u apoteci za savjet koje adaptirano mlijeko za dojenče izabrati. Naime, na raspolaganju su mliječne formule za dojenčad koje sadrže korisne bakterije (probiotike) koji pogodno utječu na razvoj imunološkog sistema dojenčeta. Takva mliječna hrana ujedno sadrži i druge potrebne hranjive sastojke za rast i razvoj.

Predlažemo vam da za savjet koju mliječnu hranu odabrati upitate u najbližoj apoteci.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi