Početna > Poučni sadržaji > Uštedite na pelenama

Uštedite na pelenama

Pelene su jednostavno skupe, a trošiti novac na nešto što ćete ubrzo morati baciti uglavnom je besmisleno. Novorođenčad dnevno potroši i do deset pelena, a u dvije godine, koliko djeca otprilike nose pelene, trošak se penje i preko dvije hiljade KM (ako je riječ o jednokratnim pelenama) te do hiljade KM (ako govorimo o perivim pelenama). Pelene čak mogu biti problem za finansijski slabije osigurane porodice pa je stoga za njih svaka pelena dobro proračunata.

No, postoje načini na koje možete uštedjeti novac na pelenama:

Razmislite o pamučnim pelenama za višekratnu upotrebu

Ako imate vremena i ako ste spremni puno prati, ova će vam se investicija isplatiti na duže vrijeme. Trebat će vam dvadesetak pelena, ali kako traju otprilike dvije godine, potrošit ćete na pelene dvostruko manje novca nego kada biste koristili jednokratne. Ako ih budete upotrebljavali i kod drugog djeteta, izdatak će biti utoliko manji. Osim toga, perive pelene manje su štetne za bebu i okolinu.

Koristite kupone, bonove, popuste, kartice

Trgovački lanci i drogerije često kupcima nude kartice vjernosti putem kojih možete sakupljati bodove i kasnije ih koristiti kao zamjenu za proizvod ili kao popust. Zato je isplativo pelene kupovati uvijek u istim prodavnicama.
Uz to, roditelji novorođenčadi u mnogim drogerijama imaju pravo na besplatan prvi paket pelena prilikom učlanjenja u klub vjernosti.

Isprobajte pelene trgovačkih robnih marki

Jednostavno im dajte priliku jer nije neophodno pravilo da su takve pelene lošijeg kvaliteta, a obično su puno jeftinije. Često ih proizvode upravo renomirani proizvođači.

Napravite zalihe u vrijeme rasprodaje

Kada naiđete na veliko sniženje cijena pelena, pokušajte kupiti koliko god je moguće više. Međutim, pazite da ne kupite preveliku zalihu pelena koje će vaše dijete brže prerasti nego što ćete ih uspjeti potrošiti. Ako pelene budete kupovali samo onda kada ih trebate, vjerovatno ćete ih plaćati po višoj cijeni.

Kupujte veće pakete pelena

Trgovci često nude kupovinu više spojenih paketa (najčešće su u kartonskim kutijama). U većini slučajeva takva pakovanja imaju povoljniju cijenu od pojedinačnog pakovanja.

Ne prelazite prebrzo na sljedeću veličinu pelena

Što su pelene veće, manje ih je u paketu i time su skuplje po komadu. A paket često košta isto. Zato, ako upoređujete cijene, neka to bude po komadu, a ne po paketu.

Pazite kako stavljate pelenu

Prije nego što odlučite prijeći na novu veličinu pelena, provjerite stavljate li je ispravno. Ako vaša beba obično zaprlja gornji dio jer piški u vis, pelenu nategnite malo više gore i nešto čvršće stisnite sprijeda.
Ako je dijete sklono zaprljati stražnji dio jer ima više stolica dnevno ili rjeđu stolicu, tada zategnite stražnji dio pelene. Ako ni jedan od tih trikova ne sprečava curenje, tada je ipak vrijeme za prijelaz na novu veličinu. Kada stolica i mokraća izlaze u predjelu nožica, to najčešće znači da su pelene prevelike i treba upotrebljavati broj manje.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi