Početna > Poučni sadržaji > Stolica kod djece: šta je normalno, a šta nije?

Stolica kod djece: šta je normalno, a šta nije?

Tema možda nije privlačna, ali neko vas treba informisati i o onome što se nalazi u dječijim pelenama. Upravo je to čest razlog za brigu roditelja. Stolica kod djece može biti svih boja i konzistencija, pa čak i iskusni roditelji vjerovatno nisu doživjeli sve varijacije. Šta je sve normalno kod novorođenčadi, dojene dojenčadi, dojenčadi hranjene adaptiranim mlijekom, odnosno mliječnom formulom i djece na dohrani i čvrstoj hrani?

Sastav

U stolici je oko 75% vode. Ostatak je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu da se hrana svari u crijevima, bjelančevina, otpadnog materijala iz hrane, masti, soli i materija koje se ispuštaju iz crijeva i jetre.

Miris

S obzirom na ono od čega se stolica sastoji, ne čudi da ima neprijatan miris. Bakterijska aktivnost stvara niz jedinjenja i gasova koji uzrokuju neprijatne mirise. Stolica koja je duže u crijevima, ima i neprijatniji miris. Izrazito težak, kiseli miris može ukazivati na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka. Uopšte gledano, stolica dojene dojenčadi ne smrdi, a kada se hrane mliječnim formulama ima lagano neprijatan miris. Međutim, kada se uvede dohrana i dijete dođe u kontakt sa različitim izvorom bjelančevina, stvar postaje neprijatnija. Ako smatrate da je miris izrazito neprijatan, spomenite to pedijatru.

Boja

Dojenčad koja su isključivo dojena dnevno dobijaju različite bjelančevine, što zavisi od ishrane dojilje. Zavisno od mamine ishrane, mijenja se i boja stolice kod dojenčadi. Sa druge strane, mijenja se i stolica kod dojenčadi koja se hrane isključivo adaptiranim mlijekom, odnosno mliječnom formulom i dobijaju svaki dan istu vrstu hrane. Razlog je u tome da se mijenja crijevna flora dojenčadi (sastav bakterija koje naseljavaju crijeva). Stolica dojenčeta koje se hrani adaptiranim mlijekom može u ponedjeljak izgledati drugačije nego u petak.

Konzistencija

Stolica dojenčeta može biti tvrda poput maslaca, mekana kao mladi sir ili tečna kao jogurt. Dojeno dojenče obično ima stolicu boje senfa, a može biti zrnasta ili glatka. Dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom imaju stolicu sličnu pudingu. Ako dojenče ima stolicu poput zečića (kuglice), onda vjerovatno ima zatvor. Vrijedi okvirno pravilo – ako se stolica kotrlja, vjerovatno je pretvrda.

Učestalost

Koliko dojenče često kaki, nije tako važno kako smatra većina roditelja. Poslije šest mjeseci dojenče ne bi trebalo da ima više od šest stolica dnevno, a ni manje od jedne stolice sedmično. Sve između je sasvim normalno. U tom periodu brzina kretanja hrane kroz crijeva se usporava. Ako se hrana kreće prebrzo, tijelo ne apsorbuje dovoljno hranljivih materija. Ako se hrana kreće presporo, to može značiti zatvor. Konzistencija (tvrdoća) stolice važnija je od učestalosti pražnjenja crijeva.

Sa rastom i promjenom vrste hrane kojom se hrani dojenče mijenja se i njegova stolica

Novorođenče

Prva stolica dojenčeta je ljepljiva, tamno zelene boje i zove se mekonijum. Počinje se stvarati mnogo prije porođaja. Sadrži plodnu vodu, tjelesne ćelije, žuč, kosu…, odnosno sve što je dojenče progutalo dok je bilo u materici. Iako izgleda vrlo neprivlačno, mekonijum nema mirisa. Poslije nekoliko dana stolica postaje vodenastija i žućkaste boje. U prvom mjesecu dijete može imati i do deset punih pelena na dan.

2–4 mjeseca

U ovom periodu broj pražnjenja crijeva ustaljuje se na približno četiri puta na dan. Frekvencija pražnjenja crijeva obično je češća kod dojene dojenčadi nego kod dojenčadi hranjene adaptiranim mlijekom. Međutim, zbog dobre iskoristljivosti hranljivih materija u majčinom mlijeku i dojenčad koja su isključivo dojena mogu imati samo jednu stolicu sedmično, a pri tome nemati zatvor.

5–12 mjeseci

Kad dojenče počne da jede čvrstu hranu, mijenja se i stolica. Stolica dojene dojenčadi postaje gušća, a stolica dojenčadi koja se hrane adaptiranim mlijekom postaje rjeđa. Poslije uvođenja čvrste hrane obično i dojenčad koja su bila isključivo dojena i koja su prije uvođenja čvrste hrane imala samo jednu stolicu sedmično počinju imati stolicu svaki dan.

1–3 godine

Poslije prvog rođendana dijete obično jede svu čvrstu hranu, njegova stolica postaje tvrđa i gušća. Između 12. i 18. mjeseca možda ćete primjetiti tzv. »povrtne pelene«, što znači da se u stolici nalaze komadići nesvarenog povrća. Razlog te pojave je to što se djetetova crijeva u tom periodu tek navikavaju na varenje većih komada povrća, a mnoga djeca još ne žvaću hranu dovoljno dobro. S vremenom će se sva hrana bolje variti i u pelenama neće ostajati veći komadići.

Šta uraditi ako dijete ima zatvor?

  • Ako je dijete dojeno, neka mama jede više vlakana (voće i povrće).
  • Ako je dojenče hranjeno adaptiranim mlijekom, preporučujemo izbor mliječne formule koja je namjenjena upravo za ovu tegobu (Novalac IT). Sadrži više mliječnog šećera i magnezijuma, koji omekšavaju stolicu i omogućuju lakše pražnjenje crijeva. Posavetujte se sa odabranim pedijatrom.
  • Ako dijete već jede čvrstu hranu, pobrinite se da pojede mnogo svježeg povrća i voća, neka pije dovoljno tečnosti (najbolje vode), a ne nudite mu čokoladu i čokoladne kašice, rižu i kuhanu mrkvu.

Kada treba posjetiti pedijatra?

  • Stolica je crna (sumnja na svarenu krv iz stomaka ili tankog crijeva), crvena stolica (sumnja na krvarenje iz debelog crijeva ili anusa), bijela stolica (problemi sa žuči)
  • Ako dijete plače i vrišti od bolova dok ima stolicu
  • U stolici je sluz (možda je riječ o infekciji ili netoleranciji)
  • Stolica se znatno mijenja poslije uvođenja nove namirnice u ishranu (možda je riječ o alergiji)
  • Ako je stolica i poslije navršene 1. godine vrlo tečna ili dijete ima proljev (tečna stolica više od pet puta na dan)

4 stvari koje mogu promijeniti djetetovu stolicu

Antibiotici

Dijete koje uzima antibiotike može dobiti proljev, muče ga vjetrovi i naduto je. Tada se preporučuje upotreba probiotika (npr. WAYA LGG sa najmanje dvosatnim razmakom između antibiotika i probiotika). Istraživanja su potvrdila da probiotici smanjuju učestalost pojave proljeva kod uzimanja antibiotika.

Gastroenteritis

Djeca sa crijevnim infekcijama često prvi dan povraćaju, a onda je do dvije sedmice potrebno da se sredi njihovo varenje. Kad virus naseli crijeva, dobrim bakterijama treba dosta vremena za uspostavljanje prvobitne ravnoteže. I u tim slučajevima proces liječenja se može ubrzati upotrebom probiotika (npr. WAYA LGG).

Putovanje

Na putovanju je ponekad teško obezbijediti dovoljan unos tečnosti, što može izazvati zatvor. Voda u novim mjestima može sadržavati bakterije na koje dječiji probavni sistem nije navikao pa se može javiti proljev. I u tom slučaju mogu se koristiti probiotici (npr. WAYA LGG). Najbolje je početi sa uzimanjem probiotika već nekoliko dana prije planiranog putovanja.

Dodaci željeza

Pri primjeni preparata željeza (usljed slabokrvnosti) stolica postaje veoma tamna ili čak crna, što je sasvim normalno. Ako je stolica crna, a dijete ne uzima preparate željeza, potreban je savjet pedijatra.

Članak je informativan i ne služi za postavljanje dijagnoze ili određivanje liječenja. U slučaju bilo kakve sumnje molimo da se obratite pedijatru svog djeteta.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi