Početna > Poučni sadržaji > Spavanje u zajedničkom krevetu

Spavanje u zajedničkom krevetu

Gdje bi dojenče trebalo spavati? U svom krevetiću blizu roditelja, u svojoj sobi već od rođenja ili u zajedničkom krevetu s roditeljima? Mišljenja roditelja se razlikuju, a ni struka ne zastupa jedinstveno stajalište. Nema pravila o tome šta je u redu, a šta nije. Najvažnije je da postupate onako kako odgovara vama i vašem djetetu.

Spavanje je jedna od osnovnih životnih aktivnosti koja jako utječe na zdravlje djeteta i cijele porodice te mu je vrijedno posvetiti dovoljno pažnje. Spavanje dojenčeta ugrubo dijelimo na dva razdoblja: na spavanje do 6. mjeseca života, kad se spavanje još razvija i kad je većini dojenčadi potrebno noćno hranjenje, i na spavanje nakon 6. mjeseca djetetovog života, kada dojenčetu u pravilu više nije potrebno noćno hranjenje i kad bi njegovo spavanje već trebalo biti slično spavanju odrasle osobe.

Kod mame…

U prvim mjesecima brojne mame se odlučuju za spavanje s dojenčetom ili za smještaj njegovog krevetića u spavaću sobu što olakšava noćno dojenje i često ustajanje usred noći.

Spavanje u zajedničkom krevetu odgovara i tatama jer im to znači svaki dan nekoliko sati više blizine s djetetom. Mnogi smatraju da se tako stvara snažnija veza između roditelja i djece, koja će omogućiti uravnoteženi tjelesni i emocionalni razvoj djeteta.

…ili u svom krevetiću?

Međutim neki roditelji tvrde da dijete već od prvih dana mora spavati samo u svom krevetiću ili čak u svojoj sobi jer će se tako naviknuti zaspati samo i brže će postati samostalnije. Neki roditelji iskazuju bojazan da bi tokom spavanja u zajedničkom krevetu mogli povrijediti dijete.

Šta se u svijetu preporučuje?

Mjesta na kojima bebe spavaju u različitim kulturama se razlikuju. Prvu godinu u Evropi dojenčad većinom spava u sobi s roditeljima u svom krevetiću jer to pojednostavljuje noćno hranjenje, a u istočnim kulturama roditelji najčešće stave dijete pored sebe u krevet jer će tako dijete zbog mamine blizine navodno bolje spavati. U SAD se prema preporukama stručnjaka već vrlo male bebe stavljaju u krevetiće u njihovu sobu budući da se vjeruje da ta praksa potiče djetetovu psihološku i društvenu nezavisnost.

Slušajte intuiciju!

Uprkos mnoštvu različitih mišljenja stručnjaka, rođaka i drugih mama jedino je pravilno da učinite onako kako sami osjećate da je ispravno. Nemojte zaboraviti svakodnevnu večernju rutinu; ona prije spavanja mora sadržavati stalne obrede koji će pomoći oblikovati djetetov bioritam. Priuštite si nekoliko zajedničkih nježnosti, kao što su kupanje, čitanje priča i hranjenje, a zatim zajedno s dojenčetom utonite u miran san.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi