Početna > Poučni sadržaji > Prvi put na more s dojenčetom

Prvi put na more s dojenčetom

Idemo na more! Rečenica koju tako jako volimo izgovarati, melodija koju u ljetnim mjesecima tako volimo pjevušiti. Pa ipak, ako na more putujete s dojenčetom, ne zvuči tako bezbrižno i sigurno vam se nameće puno pitanja.

Da bi morski odmor vaše mlade porodice prošao bez poteškoća, pročitajte nekoliko najčešćih pitanja i odgovora.

1. U kojoj dobi dojenče može ulaziti u more, a u kojoj u bazen?

Negdje između navršenog 3. i 4. mjeseca, kad je već sposobno kontrolisati položaj glavice, već bi moglo s roditeljima ući u bazen ili dovoljno zagrijano more. Ali naravno, samo ako je dojenče zdravo i normalno se razvija. Tu su izuzetno važni razvoj djeteta i navike porodice te besprijekornost vode u kojoj se dojenče kupa.

Važno: Dojenče mora biti sve vrijeme pod vašom kontrolom, čak i kad se brčka u bazenčiću. Prilagodite se njegovim potrebama, ostavite mu dovoljno vremena i ne tjerajte ga u aktivnosti koje mu ne odgovaraju.

2. Koliko stepeni mora imati more da se možemo kupati sa 6-mjesečnom bebom?

Dojenčad su jako osjetljivi na pothlađivanje ili pregrijavanje tijela. Voda koja je primjerena za kratkotrajno kupanje (15 minuta) u principu bi trebala imati temperaturu oko 28–30 stepeni Celzijusa. Jadransko more većinom ne dostiže tako visoku temperaturu, zato je pogodnije kupanje u bazenu. Naravno da svaka beba različito reaguje na temperaturu vode. Neke od njih uživat će na toj temperaturi, a drugima će voda izazivati nelagodu.

Savjet: Na more odnesite manji bazenčić, u njega natočite slanu vodu i posmatrajte reakciju djeteta.

3. Kakve kreme za sunce se preporučuju za djecu?

Odaberite kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više, i to onu koja štiti od UVA i UVB zraka. Važno je također da kremu obilnije namažete i to ponovite svaka dva sata, odnosno nakon svakog izlaska iz vode. Kod djece do 6. mjeseca života upotrijebite zaštitne kreme bez hemijskih tvari, samo na bazi mineralnih sastojaka, a nakon te dobi možete upotrebljavati i kreme sa hemijskom zaštitom. 

Važno: Uprkos upotrebi zaštitne kreme, s dojenčetom se zadržavajte u sjeni i strogo ograničite kretanje na suncu između 10 i 16 sati.

4. Šta učiniti kod opekotina od meduze?

Na sreću, u Jadranskom moru nema jako opasnih meduza (žarnjaka). Međutim i te opekotine mogu izazvati bolove, osjećaj peckanja, svrbež i crvenilo.

Prva pomoć:

  • Ispiranje zahvaćenog dijela tijela slanom vodom.
  • Uklanjanje lovki iz kože pomoću trljanja kamenom ili papirom, odnosno sirćetom ili alkoholom (naravno, ne na sluznicama). Nikako se ne preporučuje ispiranje svježom slatkom vodom jer će se iz lovki osloboditi još više toksina.  
  • Mjesto opekotine treba hladiti.
  • Mogu se također uzeti lijekovi protiv bolova (paracetamol) i antihistaminici.
  • Kod znakova sistemske alergijske reakcije (gušenje, povraćanje, mučnina, oticanje sluznica, glavobolja, ošamućenost) ili drugih komplikacija (povišena temperatura, upaljena rana...) treba smjesta potražiti ljekarsku pomoć.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi