Početna > Poučni sadržaji > Novorođenče je stiglo kući – Prvi dani kod kuće s novorođenčetom i dojenje

Novorođenče je stiglo kući – Prvi dani kod kuće s novorođenčetom i dojenje

Novi član porodice stigao je kući. Započinje razdoblje prilagođavanja drugih ukućana novorođenčetu. Život porodice okreće se za 180°, u prvim danima i sedmicama sve se vrti oko novorođenčeta i mame.

Mladim majkama nameću se brojna pitanja, a na nekoliko najčešće postavljenih i povezanih s prehranom novorođenčeta i dojenčeta u prvim mjesecima života ovdje vam odgovaram.

Koliko dugo i koliko često dojiti?

Za uspješno dojenje važno je da se započne odmah nakon porođaja. Prilikom prvog tjelesnog kontakta s majkom novorođenče će samo naći bradavicu i početi sisati dojku. Neka prvi podoj traje dok novorođenče samo ne prestane sisati i ispusti bradavicu.

U prva tri do četiri dana nakon porođaja majčino mlijeko zove se kolostrum ili prva hrana, to je gusta žućkasta tekućina bogata imunoglobulinima, drugim bjelančevinama, mašću i mineralima te vitaminima topljivim u mastima. Neki kolostrum zovu »prvim cjepivom«. Novorođenče u prvim danima treba dojiti što češće. Važno je da se novorođenče doji na prvoj dojci dok spontano ne ispusti bradavicu, a tek zatim mu ponudite drugu dojku.

Dotle je stvar jednostavna, većinom su novorođenče i majka u porodilištu, a medicinska sestra može im priskočiti u pomoć kod svake poteškoće. Treći dan, kad obično odlaze iz porodilišta, počinje upoznavanje u kućnoj okolini. Mame, prije svega nemojte paničariti. Svaka majka učinit će za svoje dojenče najbolje što u određenom trenutku zna i može.

Treći do peti dan nakon porođaja dojke počinju izlučivati prelazno mlijeko, a nakon dvije do tri sedmice zrelo mlijeko. U prvom mjesecu novorođenče treba staviti uz prsa svaki put kad to želi i istovremeno produžiti trajanje dojenja. Dojenče najjače sisa prvih pet minuta i tada popije većinu mlijeka, zato dojenje treba trajati od 10 do 20 minuta. Dojenče mora posve isprazniti dojku, a ako je ne isprazni, to mora dodatno učiniti mama.

Što učiniti kad dojenje nije moguće?

Ponekad uprkos velikoj maminoj želji i trudu da doji dojenje nije moguće jer jednostavno nema dovoljno mlijeka ili joj je preporučeno da ne doji zbog zdravstvenih razloga. U takvoj situaciji vrlo je važno da mama koja ne može dojiti svoje dijete nema nikakav osjećaj krivnje jer nije opravdan i može čak biti štetan za njihov odnos.

Kad dojenje nije moguće, dojenčetu ponudite prilagođenu početnu mliječnu hranu za dojenčad, a nakon navršenog šestog mjeseca prelaznu mliječnu hranu za dojenčad. Prilagođena početna mliječna hrana zadovoljavajuća je zamjena za majčino mlijeko jer njezin hranjivi sastav i energetska vrijednost pokušavaju biti što sličniji majčinom mlijeku za zdrav razvoj i rast dojenčeta.

Koliko obroka treba dojenčetu?

Ne postoji univerzalan odgovor. Pokazatelj dovoljnog unosa mlijeka kod isključivog dojenja ili hranjenja mliječnom formulom jest broj mokrih pelena koje se mogu očekivati (6 ili više unutar 24 sata). Tokom nekoliko sedmica dojenče obično samo uspostavlja ritam hranjenja sa šest do sedam obroka unutar 24 sata.

Na ovom mjestu moram upozoriti mame da novorođenče pokazuje spremnost za hranjenje nizom znakova (npr. povećana budnost i aktivnost, brzi pokreti očiju, micanje usana, traženje dojke, približavanje ručica ustima, pokreti ili zvukovi sisanja, tihi glasovi, nemir, uzdisanje i plač) koje mame moraju prepoznati i odazvati se na njih. Treba zapamtiti da plač nije prvi znak, već kasni znak gladi.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi