Početna > Poučni sadržaji > Kako će se nakon porođaja promijeniti vaš život?

Kako će se nakon porođaja promijeniti vaš život?

Približava li se termin vašeg porođaja i još se uvijek pitate kako će se promijeniti vaš život nakon dolaska novorođenčeta? Nekoliko mogućih scenarija otkrivamo vam u nastavku.

1. Sve svoje vrijeme posvetit ćete dojenčetu

Čestitamo! Vaše dojenče stiglo je kući i vaš život mijenja se na prekrasan i nepredvidljiv način. Sasvim ste se prilagodili satnici svoje bebe. Novorođenče spava do 18 sati na dan, međutim to spavanje podijeljeno je na manje odsječke. Između razdoblja spavanja nižu se hranjenje, previjanje i puuuuno maženja.

SAVJET: Nakon prvih haotičnih sedmica u kojima je vladao nered, dojenče će početi spavati duže u jednom komadu. Njegova satnica postat će sve predvidljivija, a vi ćete postati svjetski prvaci u upravljanju vremenom.


2. Pridružit ćete se novom velikom klubu

Odjednom ćete imati puno prijatelja. Neznanci koje budete sretali u šetnji smješkat će vam se, pitati vas o dobi i imenu dojenčeta. Moći se ćete se uključivati u razgovore o dojenčadi i vaspitanju… Taj klub u koji ste se učlanili s dolaskom dojenčeta zove se roditeljstvoi imat ćete veliko društvo. Uživajte!

SAVJET: Razvit ćete svoj način vaspitanja koji će možda biti sasvim drugačiji od vaspitanja vaše prijateljice ili komšinice. Nemojte se brinuti i vjerujte sebi – vaš način vaspitanja najprimjereniji je za vašu porodicu.


3. Promijenit će se vaš odnos s partnerom

Dinamika vašeg odnosa bit će drugačija.. Sada imate još nekoga kome je potrebno puno vaše pažnje, što znači da će biti manje vremena za vas dvoje. Ako se jedan od roditelja brine za dojenče, onda se drugi može osjećati suvišnim. Često se također događa da partneri više ne razgovaraju onoliko koliko su ranije.

SAVJET: Rezervišite vrijeme samo za vas dvoje. Dogovorite se za sastanak i razgovarajte o svemu šta vam se događa.


4. Nova noćna satnica

Dobar (a osobito dovoljno dug) noćni odmor – šta to znači? Istina je, dojenče će vam na neko vrijeme promijeniti noćni ritam. Dobra vijest je da to razdoblje lošijeg spavanja neće trajati dugo. Dok vaše dojenče ne prespava cijelu noć, najbolje je da se vi i partner izmjenjujete za noćno ustajanje.

SAVJET: Kada dojenče preko dana zaspi, nemojte se truditi pozavršavati sve poslove u domaćinstvu, nego radije i vi lezite i odmorite se.

 


5. Imat ćete puno posjetilaca

Vaša šira porodica i prijatelji željet će vidjeti vašega najmlađeg člana porodice. Kada dođu u posjetu, debata će teći prije svega o tome kakva iskustva imaju ili su imali s dojenčadima. Posjetitelje prihvatite kad se budete osjećali spremnima, a neće biti pogrešno ako ih prije dolaska upitate jesu li zdravi i zamolite ih da prije kontakta s djetetom operu ruke.

SAVJET: Ako ste umorni, preopterećeni, sasvim je normalno da goste zamolite neka dođu u posjetu neki drugi dan. Dobri prijatelji shvatit će.


6. Pravit ćete grimase i više nego vaše dojenče

Dojenčad uče pomoću promatranja i interakcije s okolinom. Uskoro ćete i vi oponašati puno smiješnih stvari da potaknete razvoj dojenčeta. Smijanje, plaženje jezika, grimase ili oponašanje različitih neobičnih glasova privući će pažnju dojenčeta.

SAVJET: Nakon nekoliko sedmica primijetit ćete da dojenče proučava vaše lice, tako uči i ponavlja grimase koje mu pokazujete.


7. Trebat će vam pomoć

Dojenčad su zabavni, ali im treba jako puno pažnje. Ne pokušavajte sve napraviti sami. Neka vam partner pomaže. Svako od vas dvoje mora imati svakodnevno nešto vremena samo za sebe, a u međuvremenu se drugi brine za dojenče. U slobodno vrijeme radite nešto prijatno – pogledajte film, čitajte, odite u šetnju ili si priuštite opuštajuću kupku.

SAVJET: Ako ste samohrana majka/otac, ne treba vam biti neprijatno moliti za pomoć prijatelje ili porodicu. Vrijeme koje posvetite samo sebi napunit će vas novom energijom.


8. Dojenčadi je potreban razgovor

Kada razgovarate sa svojim dojenčetom, događaju se dvije stvari. Dojenče uči i vas dvoje se čvršće povezujete. Što više s dojenčetom razgovarate, više se pojačava učenje dojenčeta i vaše povezivanje.

SAVJET: Oponašajte zvukove svog dojenčeta – ba-ba, gu-gu i onda pričekajte njegov »odgovor«. Njegove zvukove opet ponovite. Ta vježba dojenčadi omogućuje učenje dijaloga.


9. Osjećaj krivice je uobičajen

Za vrijeme planiranja trudnoće i u trudnoći većina budućih roditelja smatra da će nakon dolaska dojenčeta život biti savršen. Kasnije ćete ponekad poželjeti da se vrati vaš »stari život« dok još niste imali djecu. Budući da možda nećete baš uživati u svakom trenutku sa svojim najmlađim, osjećat ćete se krivima. Niste jedini, to se događa. Sasvim je normalno da ponekad poželite malo samoće.

SAVJET: Zamolite za pomoć. Kad je vaše dojenče na primjer na sigurnom, u krevetiću, nazovite prijateljicu i popričajte. Možete biti ponosni na sebe jer se snalazite u novoj situaciji.

 


10. Shvatit ćete da su dječije knjige zabavne

Ako ranije niste poznavali dječije knjige, sada ćete se zaljubiti u njih. Mnoge su napisane s mišlju na dijete i roditelje, tako da istodobno zabavljaju i obrazuju. Dojenčad voli čitanje i nikad nije prerano da dojenčetu predstavite svijet knjiga.

SAVJET: Glasno čitanje potaknut će dojenče da u kasnijim godinama bude bolji i strasniji čitač.


11. Pravit ćete pogreške

Možda ste prije porođaja pročitali puno knjiga o odgoju i roditeljstvu i obećali ste sami sebi da kao roditelji nikad nećete napraviti ili izreći neke stvari… A onda se dogodi upravo suprotno od planiranoga. Savršeni roditelji vjerovatno postoje samo u idealnom svijetu, koji međutim ne postoji. Dopustite si biti samo »dovoljno dobri« roditelji. Opustite se, povremena odstupanja od vašeg planiranog pravca vaspitanja djetetu neće škoditi.


12. Postat ćete sudija

S odrastanjem djeteta raste i vaša uloga sudije. Morat ćete pomiriti sporove između braće i sestara, postaviti granice, ponekad izreći kaznu. Discipliniranje nije najjednostavnija i najugodnija roditeljska zadaća, ali je u vaspitanju neophodna i djeci je potrebna.

SAVJET: Ako imate više djece, za svakoga posebno odvojite vrijeme. Tako će se sva djeca osjećati da su dobili dovoljno vaše pažnje.


13. Ljubav prema djeci je iskrena

Kod nekih roditelja dešava se čim ugledaju svoje novorođenče, a kod drugih traje nešto duže. Međutim, sigurno će doći trenutak kada ćete pri pogledu na svoje dijete osjetiti dubinu emocija koju do sada još niste poznavali. Uživajte i neka traje čitav život.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi