Početna > Poučni sadržaji > Boja bebinih očiju

Boja bebinih očiju

Zašto većina beba ima plave oči?

Oči vaše novorođene bebe možda mogu imati prekrasnu plavu boju, no znate li da se ona može promijeniti u smeđu ili zelenu? Saznajte kada će se, i hoće li se uopšte, mijenjati djetetova boja očiju i kako na to utiče genetika.

Zašto se mijenja boja bebinih očiju?

Novorođene bebe, pogotovo svjetlopute, imaju i svijetle oči. Razlog tome je vrlo malo melanina koji sadrži šarenica njihovog oka. Melanin je pigment koji određuje boju očima, koži i kosi. Reaguje na sunce i svjetlost pa se tako boja kože pod utjecajem sunce mijenja u tamniju, a isto se događa i sa šarenicom oka.
Genetika kontrolira koliko će melanina ili pigmenta osoba imati u tijelu. Vaša beba nasljeđuje DNK od vas i time je određeno hoće li boja očiju biti plava, smeđa, zelena ili neke druge boje.
Važno je naglasiti da promjenu ne uzrokuje boja pigmenta jer ne postoji plavi, zeleni, smeđi ili sivi pigment. Jedini pigment koji imamo u očima je smeđi, a njegova količina određuje hoće li osoba imati svijetle ili tamne oči.

Možda izgleda kao jednostavna jednadžba koja podrazumijeva da dva roditelja sa smeđim očima imaju i bebu sa smeđim očima. Iako je takav ishod čest, ne mora biti tako. Postoji više gena u tijelu koji određuju boju očiju, tako da dijete roditelja sa smeđim očima može imati plave oči. Naime, roditelji imaju u svom genetskom kodu pohranjene gene svojih roditelja. Pa ako vaše dijete ima drugačiju boju očiju od vas i vašeg partnera, razlog tome mogu biti baka i djed.
Budući da još uvijek nije potpuno jasno kako se geni slažu i koja je njihova uloga u boji očiju, teško je predvidjeti koju boju očiju će dijete na kraju imati. 

Kada se mijenja boja očiju?

Najveću promjenu boje očiju možete očekivati između 6. i 9. mjeseca života djeteta. Do tog trenutka šarenica je stvorila potreban pigment koji će rezultirati konačnom bojom. Promjena je tako postepena da je nećete primijetiti dok vas jednog dana vaša beba ne iznenadi drugačijom bojom očiju.
S navršenom godinom dana većina djece ima definiranu boju očiju, a kod vrlo malog broja djece te promjene trajat će do šeste godine. Kod 10 % ljudi boja očiju nastavlja se mijenjati i u odrasloj dobi.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi