Početna > Katalog proizvoda > Novalac Allernova AR

Kome je namijenjena Novalac Allernova AR?

 • Dojenčadima i maloj djeci kod dokazane alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka
 • Dojenčadima i maloj djeci koja osim alergije imaju probleme s bljuckanjem
 • Dojenčadima od rođenja do 36. mjeseca života

Kratak opis

Hrana za posebne medicinske potrebe. Namijenjena je djeci preosjetljivoj na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Prednosti

 • Ublažava tegobe povezane s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka (proljev, zatvor, pretjeran plač, grčevi, svrbež na koži…)
 • Smanjuje količinu i učestalost bljuckanja zbog sadržanog kukuruznog škroba
 • Mogu je također piti dojenčad i djeca s intolerancijom na laktozu (ne sadrži laktozu)

Novalac Allernova AR je hrana za posebne medicinske potrebe dojenčadi i male djece s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka te koja bljuckaju.

Novalac Allernova AR može se upotrebljavati kao jedina hrana do navršenog 6. mjeseca starosti. Nakon 6. mjeseca mliječna hrana Novalac Allernova AR upotrebljava se kao dio miješane prehrane. Novalac Allernova AR je zgusnuta hrana koja sadrži hidrolizirane bjelančevine kravljeg mlijeka (kazeina) i ne sadrži laktozu. Novalac Allernova.

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka razvija se u prvim mjesecima života. Simptomi alergije mogu se manifestirati na svim organskim sistemima, u prvoj godini prvenstveno na probavnom sistemu i koži. Najčešći simptom koji je izražen u probavnom sistemu je bljuckanje ili regurgitacija.

Liječenje preosjetljivosti na bjelančevine kravljeg mlijeka uključuje potpuno isključenje mliječnih bjelančevina iz prehrane dojenčeta, a za smanjenje bljuckanja upotrebljava se zgusnuta mliječna hrana. Pravo rješenje za dojenčad s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka i istovremenom regurgitacijom jest upotreba hrane za posebne medicinske potrebe – to je Novalac Allernova AR.

Novalac Allernovi AR (ekstenzivni hidrolizat kazeina) dodat je kukuruzni škrob i zato je jedina mliječna hrana na tržištu koja istovremeno rješava dva problema: olakšava simptome alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka i smanjuje bljuckanje.

Novalac Allernova AR sadrži potrebne hranjive sastojke za pravilan rast i razvoj djeteta. Ne sadrži laktozu.

Novalac Allernovu AR upotrebljavajte samo pod zdravstvenim nadzorom. Ne upotrebljavajte je za hranjenje zdrave djece. Novalac Allernova AR je kontraindicirana kod galaktozemije i/ili malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Sastav mliječne hrane Novalac usklađen je s evropskim smjernicama o dječjoj mliječnoj hrani, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), a ni gluten.

Uobičajeno doziranje mliječne hrane Novalac Novalac Allernova AR:

Dob (mjeseci)

0

1

2

3

4 - 6

6 +

Dob (mjeseci)

4

5

6

6,5

7

> 7,5

Broj obroka/dan

6-7

5

5

5

4

3*

Broj mjerica za pripremu jednog obroka

3-4

4

4-5

6

6 - 7

7

Količina vode (ml)

90-120

120

120-150

180

180 - 210

210

* kao dio miješane prehrane

Do vrha napunjena i do ruba poravnata priložena mjerica sadrži 4,5 g mliječne hrane Novalac Allernova AR.

Jednu mjericu otopite u 30 ml vode. Dnevnu količinu hrane i broj obroka prilagodite djetetovoj starosti i njegovim potrebama. Ako ljekar ne savjetuje drugačije, uvažavajte preporuke u tabeli.

Priprema

 • Prije pripreme svakog obroka operite ruke. 

Allernova je zgusnuta formula i možda ćete je morati prije upotrebe malo više tresti da se otopi. Zbog posebnog sastava njen izgled, miris i okus u bočici za hranjenje bebe mogu izgledati drugačije u poređenju sa standardnim mlijekom. Može također uzrokovati malo manje tvrdu i/ili zelenkastu stolicu, ali bez neugodnosti za dojenče.

 • Uvijek pripremite svjež obrok.
 • Bočicu i poklopac s dudom prokuhajte u vodi. Neka ključa bar pet minuta.
 • Vodu za pripremu obroka prokuhajte u pokrivenom lončiću. Neka ključa bar pet minuta.
 • Vodu u lončiću ohladite na 40 °C i prelijte je u bočicu.
 • Pomoću priložene mjerice uspite u bočicu propisani broj mjerica.
 • Bočicu zatvorite i dobro promućkajte da se prašak potpuno otopi.
 • Pripremljeni obrok ohladite do mlakog (37 °C), odnosno dok na koži ne osjetite ni hladno ni toplo.

Čuvajte na suhom i hladnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Proizvod je upotrebljiv najmanje do datuma označenog na dnu limenke. Nakon prvog otvaranja limenke sadržaj morate potrošiti u roku od tri sedmice. Nakon svake upotrebe limenku dobro zatvorite. Ne čuvajte nepopijen obrok. Ostatak bacite.

Alergeni

 • Hidrolizirane mliječne bjelančevine

Jednostavni prvi obroci

Nakon navršene 17. sedmice (što odgovara dobi od navršena 4 mjeseca) vrijeme je za uvođenje novih namirnica i miješane hrane (dopunska prehrana). Kod sve dojenčadi uvođenje miješane hrane mora se započeti do 26. sedmice života.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
dipl. inž. preh. tehn.,
klinička dijetetičarka

Hranjenje na bočicu – kada i koliko

Nakon rođenja djeteta mame su često zabrinute i pitaju se dobiva li njihovo dojenče dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobivanje na težini. Ako je dojenče hranjeno na bočicu, mjerenje količine popijenog mlijeka jednostavnije je nego kod dojenja.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac