Tropsko voće

Posljednjih godina susrećemo se s pravim tropskim ljetima pa zašto onda ne bismo napisali nekoliko riječi o tropskom voću. Za rast i sazrijevanje potrebne su mu visoke temperature i sunčeva žega, a plodovi su uprkos paklenim uslovima u kojima rastu sočni, osvježavajući tepuni vitamina i minerala.

Tropsko voće može odlično obogatiti svakodnevni jelovnik dojenčadi i male djece. Kada vam nedostaju ideje za obroke, tropsko voće, koje sadrži puno vode te bogatu zalihu vitamina i minerala, može biti zanimljiva i ukusna zamjena obroka ili dodatak jelima. Zreli i pravilno spremljeni plodovi su aromatični, sadrže kiseline, vlakna i eterična ulja.

Za tropsko voće značajne su intenzivne boje, a naša djeca jedu i očima. Molekule boja u biljnim namirnicama čini više od 2.000 pigmenata koji voću daju boju i sadrže jake antioksidante. Što je boja voća intenzivnija, veća je antioksidativna snaga. Dakle, za tropsko voće karakteristične su žive boje te mnogo vitamina, minerala i vlakana.

U tropsko voće spadaju:

Avokado

Avokado potiče iz Srednje Amerike, gdje je bio na jelovniku još prije sedam hiljada godina. Postoji više vrsta avokada. Jedne imaju glatku i zelenu koru, a druge su namreškane i hrapave, a boja im je vrlo tamna, skoro crna. Meso zrelog avokada ima žutu ili žućkastozelenu boju, a okus je kremast, sličan orahu. Kod nas se može kupiti tokom cijele godine, a većinom dolazi iz Izraela.

Avokado spada u vrlo hranjivo voće jer sadrži nezasićene masne kiseline (palmitoleinska, oleinska, linolna i linolenska kiselina), koje su za tijelo esencijalne. Sadrži i puno bjelančevina, kalija, lecitina, folne kiseline, vitamina A, E, B2, B5, B6 i C.

Plod se može jesti svjež ili se može narezati na šnite, odnosno komadiće ili se meso zgnječi viljuškom i namaže djetetu na hljeb. Avokadu se može dodati više začina: slatki (cimet) ili kiseli (limun). Komadiće avokada dodajte voćnim kašicama i mliječno-žitno-voćnim kašicama, a možete ga također prokuhati i dodati različitim supama ili varivima. Budući da oguljeno meso avokada brzo oksidira (potamni), preporučuje se da se poprska limunovim sokom.

SUPA OD ŠPINATA S AVOKADOM

  • 150 g luka
  • 200 g krompira
  • maslinovo ulje
  • 450 g špinata
  • 3 dl manje masnog mlijeka
  • 4 dl vode
  • povrtna kocka
  • 1 avokado
  • sol
  • muskatni oraščić

Priprema:

Nasjeckajte luk. Ogulite krompir, operite ga i narežite na kocke. Na ulju lagano popržite luk te dodajte špinat i krompir. Prelijte mlijekom i vodom, umjereno posolite (za dojenčad ne solite). Kuhajte dok krompir ne omekša. Ogulite avokado, narežite ga na komadiće i dodajte supi. Sve zajedno izmiješajte štapnim mikserom. Dodajte muškatni oraščić.

KAŠA OD AVOKADA

  • 1 banana
  • 1/3 avokada (oguljenog)
  • sok od narandže za razrjeđenje

Priprema:

Štapnim mikserom izmiješajte sve sastojke i poslužite odmah da ne potamni.

Karambola

Karambola je kiselkasto, žutozeleno, sočno voće u obliku zvijezde. To je plod istoimenog niskog stabla (Averrhoa carambola) koje raste u tropskoj Aziji.

Bliži rođak karambole manje je poznat, zelen i kiseo bilimbi, koji se uzgaja i prodaje većinom samo u jugoistočnoj Aziji. Domovina karambole vjerovatno je Šri Lanka, otočje Moluki ili Indija, a Evropljani su prvi opis tog ploda mogli pročitati još u 17. vijeku.

Karambola je dobar izvor vitamina C. Sadrži oksalnu kiselinu i malo kalija.

Karambola ima jestivu koru, koja je glatka i sjajna, a meso sočno i hrskavo. Od sorte i vremena branja zavisi jesu li plodovi kiseliji ili slađi. Narezana karambola jedan je od najdekorativnijih plodova. U Aziji se karambola peče, ukuhava u marmelade, kuhaju se kompoti i pripremaju napici. Zvjezdice karambole uljepšavaju voćne salate te mesna, riblja i povrtna jela.

KAŠA OD KARAMBOLE (za 4 osobe)

  • 4 karambole
  • 1/2 l vode
  • 150 g šećera
  • 3 velike kašike jestivog škroba
  • 1 čaša slatkog vrhnja
  • 1 velika kašika šumskog meda

Priprema:

Karambole operite i narežite na kocke. Prethodno odstranite eventualne smeđe rubove. Kocke stavite u kipuću vodu i prokuhajte. Čim budu mekane, štapnim mikserom napravite kašicu. Jestivi škrob umiješajte u hladnu vodu i dodajte kaši od karambola. Sve zajedno prokuhajte uz stalno miješanje. Pomiješajte vrhnje za kuhanje i med, izmiksajte dok se smjesa ne stvrdne te dodajte kaši i poslužite.

Kivano

Kivano je voće narandžastožute boje i ima bodljike bradavičastog oblika. U rodu je s krastavcem i dinjom, a dug je približno 15 cm.

Plodovi sadrže puno vitamina A, B i C te minerale važne za tijelo (magnezij, kalcij, kalij i fosfor).

Voćno meso po konzistenciji je slično želeu i može se upotrebljavati u voćnim salatama i poslasticama. Za konzumiranje sirovog voća prerežite plod po sredini i kašikom izdubite meso zajedno sa sjemenkama. Okus možete poboljšati dodavanjem limunovog soka i pavlake.

KREMA OD MLAĆENICE SA UMAKOM OD KIVANA

  • 35 g šećera
  • 100 ml zaslađenog vrhnja za kuhanje
  • listići želatine
  • šećer u prahu
  • 1 štapić vanilije
  • maline
  • 2 kivana
  • 250 ml mlaćenice
  • 11 kašika limetinog soka

Priprema:

Kivano raspolovite po dužini i kašikom izdubite meso. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Pjenasto umiješajte mlaćenicu, šećer i limetin sok. Istisnite želatinu, otopite je i mlaku umiješajte u mlaćenicu. Ostavite na hladnom da se počne stvrdnjavati. Potom umiješajte tučeno vrhnje za kuhanje. Napunite polovine kivana i ostavite da stoji u frižideru barem 1 sat da se krema stvrdne. U međuvremenu začinite meso kivana šećerom u prahu i sastruganim sjemenkama vanilije. Punjene plodove kivana složite na tanjur, dodajte umak i meso kivana. Pospite malinama.

Liči

Liči ima karakteristične jajaste plodove ružičaste ili crvene boje. Pod ljuskom se skriva meko bijelo meso kiselo-slatkog okusa. Domovina ličija(Litchi chinensis) jest jugoistočna Azija. Osobito je omiljen u Kini, gdje su ga kao najbolje voće obožavali čak i kineski carevi. Tamo je bio toliko dragocjen da su se njime nekad mogli plaćati porezi, a danas se to voće smatra jednim od najpoželjnijih novogodišnjih poklona. Voće koje oblikom i bojom podsjeća na srce u Kini smatra se simbolom ljubavi.

Liči sadrži brojne sastojke korisne za zdravlje: vitamin C i B, bakar, fosfor, magnezij i kalij. Prosječna je količina vitamina C u ličiju 72 mg na 100 g voća.

Prije svega, voće se jede sirovo. Prethodno se skine krhka ljuska, kao kod kuhanog jajeta. Plod se jede zajedno sa sjemenkama. Liči je izvrstan prilog voćnim salatama. U egzotičnoj kuhinji liči se često priprema u kombinaciji s piletinom i drugim mesom, pa i za obogaćenje umaka. Osušeni liči može se staviti u čaj umjesto šećera.

SLADOLEDI OD LIČIJA NA ŠTAPIĆU

  • 1/2 šoljice malina
  • 1 1/2 kašike vode
  • 1 šolja javorovog sirupa
  • 1 kg oljuštenog ličija
  • 2 kašike limunovog soka
  • 6‒8 štapića za sladoled

Priprema:

Maline, vodu i pola šolje javorovog sirupa mikserom umiješajte u glatku masu. Tom masom do polovine napunite kalupe za sladolede i unutra gurnite štapić. Stavite u zamrzivač. U međuvremenu očistite i narežite liči. Ličijevo meso, limunov sok i ostatak javorovog sirupa umiješajte u glatku masu. Iz zamrzivača izvadite modele za sladoled i na smrznutu kašu od malina ulijte smjesu od ličija. Vratite u zamrzivač i ostavite da se stvrdne. Ličijev sladoled slastan je i kvalitetan vitaminski obrok kojem će se posebno obradovati djeca.

Mango

Mango je voće duguljastog oblika, a prekriven je glatkom, kožastom korom. U Aziji se uzgaja već više od 4.000 godina, a njegova je pradomovina vjerovatno Indija. Prema indijskoj tradiciji mango simbolizira život i nacionalno je voće Indije.

Poznajemo više od hiljadu vrsta manga koje se međusobno razlikuju po boji i obliku. Plodovi mogu biti zeleni, žuti, narandžasti ili crvenkasti.

Osim bogatog okusa mango sadrži i jako puno vitamina, minerala i antioksidanata te izrazito pozitivno djeluje na zdravlje. Odličan je izvor vitamina A i C, a sadrži i dragocjene količine kalija. Budući da mango sadrži puno vlakana, njime se uspješno otklanja zatvor. Glatko i meko meso manga slatko je i vrlo sočno jer sadrži puno vode, zato je to voće jako osvježavajuće.

PALAČINKE OD MANGA

  • 300 g krompira
  • 300 g manga
  • 2 jaja
  • vanilin šećer
  • cimet
  • korica od limuna
  • brašno
  • šećer u prahu

Priprema:

Ogulite krompir, dobro ga operite i na sitno naribajte. Rukama ga ocijedite. Operite mango i narežite na tanke listiće. Krompiru dodajte mango, jaja, vanilin šećer, cimet, koricu od limuna i brašno po potrebi. Sve zajedno dobro promiješajte. U tavi za palačinke ugrijte ulje, dodajte 3 kašike mase i ravnomjerno je rasporedite po tavi. Ispecite nešto deblje palačinke. Kada budu pečene, pospite ih šećerom u prahu.

Papaja

Papaja je voće koje naraste od 10 do 80 centimetara, a najveće imaju čak i više od 10 kilograma. Po obliku razlikujemo okrugle, kruškaste, duguljaste i jajolike papaje.

Originalno papaje rastu u tropskim predjelima Srednje Amerike. Već davno prije dolaska Evropljana prvobitni stanovnici brali su ih i upotrebljavali.

Papaju je najbolje upotrijebiti i pojesti sirovu. Prije je naravno treba oguliti, raspoloviti i kašikom izvaditi sjemenke. Budući da papaja ne sadrži puno voćne kiseline, može se poprskati limunovim sokom. Također se može upotrijebiti pri pripremi raznih poslastica, marmelada i priloga, ali je vrlo važno narezanu papaju što prije potrošiti, odnosno pojesti.

PUDING OD RIŽE S PAPAJOM (za osam osoba)

  • 2 šolje vode
  • 1 šolja pirinača
  • so
  • 2 šolje mleka
  • ¼ šolje šećera
  • cimet
  • 1/2 šolje grožđica
  • 1 šolja kokosa
  • 1 šolja papaje

Priprema:

Rižu skuhajte u vodi kojoj ste dodali prstohvat soli. Dodajte mlijeko i miješajte dok riža ne upije polovinu mlijeka. Umiješajte šećer, cimet i grožđice. Kuhajte dok se preostalo mlijeko ne upije. Umiješajte kokos i papaju. Možete poslužiti toplo ili hladno.

Marakuja

Marakujin plod je okrugao ili ovalan. Kad sazrije, žute je boje ili tamno ljubičaste i ima mekanu, odnosno nešto tvrđu unutrašnjost s brojnim sjemenkama. Plod se može pojesti ili iz njega istisnuti sok. Sok se često dodaje drugom voću za pojačanje arome.

Postoje dva tipa plodova koje se međusobno izrazito razlikuju po vanjštini: svijetložuta vrsta marakuje poznata je i pod imenom zlatna marakuja, a može narasti do veličine grejpfruta. Ima meku, glatku i prozračnu ljusku. Postoji i tamnoljubičasta marakuja, koja je manja od limuna. Manje je kisela od žute, a ima snažniju aromu i okus.

Plodovi sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, amilopektin, flavonoide, masno ulje i vitamin C. Naše tijelo snabdijeva također vitaminom B6 te željezom, kalijem i vlaknima.

Južnoamerički Indijanci dobro su poznavali marakuju kao ljekovitu biljku. Često se upotrebljavala i u brazilskoj narodnoj medicini. Španski ljekar Monardes otkrio ju je 1569. godine u Peruu.

MOUSSE (PJENA) OD MARAKUJE

  • 10 marakuja
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 5 kašika šećera
  • malo vanilije
  • 2 bjelanjka

Priprema:

Najprije ispraznite 8 marakuja u cjedilo i tako odvojite sok od sjemenki, a sjemenke spremite. Izmiksajte vrhnje za kuhanje sa šećerom i vanilijom. Posebno izmiksajte snijeg od bjelanjaka da vrhovi budu čvrsti. Pomiješajte sok s vrhnjem. Tome najprije dodajte 1/3 bjelanjka, oprezno promiješajte te dodajte ostatak snijega. Rasporedite u 4 čaše. Dvije velike kašike sjemenki marakuje pomiješajte sa sadržajem preostalih marakuja i prelijte po pjeni u čašama. Ostavite u frižideru sat vremena.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi