Jagode

Ovi snažni vjesnici proljeća još od antičkog doba poštuju se i kao slatki desert i kao zalogaj bogat ljekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udio željeza i folne kiseline, dobro došao je već u najranijoj dobi djetetovog razvoja, u majčinoj utrobi.

Jagode sadrže puno vitamina C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, no i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju te pružaju snažnu antioksidativnu i protivupalnu zaštitu. No, nutritivno bogatstvo ovdje ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotičke tvari kao što su pektini, čija je uloga nahraniti ćelije crijevnog epitela i opskrbiti energijom dobre bakterije u probavnom sistemu.

Činjenica da ovo voće spada u grupu namirnica koja nosi titulu "superhrane" govori o kakvom je nutritivnom blagu riječ.

Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno djelovanje, iako ne spadaju u prvih osam najjačih nutritivnih alergena, gdje se nalaze mlijeko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjkaši. Upravo iz ovog razloga jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života, a najbolje bi bilo da majka još uvijek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tokom prvog dijela dana, uz što se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku ekcema, zatim svrbeža i oticanja usta, jezika i grla te poteškoća s disajnim i probavnim sistemom. Izrazito ozbiljne posljedice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se vrlo rijetko.

Najsigurnije je uvoditi jagode u prehranu dojenčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dijete udahne bobičasto voće.

Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korištenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, zbog čega se preporučuje obavezno oprati ovo voće u tekućoj vodi, a ako se ne može nabaviti iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u octu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove hemikalija.

Dobro oprane i usitnjene jagode obogatit će obrok vašega djeteta, pa tako žitna ili mliječna kašica mogu postati snažne "superkašice".

Jagodica Bobica (voćno-mliječna kašica, 8 mj.)

  • 5 srednjih jagoda
  • 1/2 manje banane
  • 50 g probiotičkog jogurta

Priprema:
Jagode dobro operite te ih zajedno s bananom i jogurtom smiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.

Šarena ekipa (voćno-povrtna kašica, 8 mj.)

  • 3 srednje jagode
  • 1/2 jabuke
  • 1 srednja mrkva
  • ¼ kelerabe
  • mali prstohvat cimeta

Priprema:
Svježe voće i povrće dobro operite, jabuku, mrkvu i kelerabu skuhajte, ohladite te im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

Uspostavljanje dojenja

Najbolje je započeti dojenje što prije nakon porođaja; u rodilištu će vam preporučiti i omogućiti prvo dojenje u porođajnoj sobi.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako sigurno pripremiti mliječnu hranu s vodom?

Dodavanje veće količine vode u mliječnu hranu od preporučene radi uštede na mliječnoj hrani ili davanje vode djetetu umjesto obroka može izazvati opasno stanje koje zovemo otrovanje vodom.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi