Početna > Poučni sadržaji > Važnost hrane u najranijem razdoblju > Hranjenje na bočicu – kada i koliko

Hranjenje na bočicu – kada i koliko

 

Nakon rođenja djeteta mame su često zabrinute i pitaju se dobiva li njihovo dojenče dovoljno hrane. Najbolji pokazatelj je pravilno dobivanje na težini. Ako je dojenče hranjeno na bočicu, mjerenje količine popijenog mlijeka jednostavnije je nego kod dojenja. 

Dojenče hranjeno na bočicu u prvom mjesecu popit će 60–90 ml mliječne hrane po obroku. Tokom prvih nekoliko sedmica tražit će obrok svaka tri do četiri sata. U početku je najbolje hraniti dojenče na zahtjev, tj. kada plače zbog gladi. Dojenčad koju majke doje uglavnom piju manje mlijeka po obroku, ali zato češće. 

Tokom prvog mjeseca, ako vaše dojenče spava duže od četiri do pet sati i počinje propuštati obroke, probudite ga i ponudite bočicu. Krajem prvom mjeseca dojenče će popiti najmanje 120 ml po obroku, s prilično predvidljivim ritmom hranjenja koji će biti otprilike svaka četiri sata. Sa šest mjeseci vaše dojenče popit će 180–240 ml otprilike svakih pet sati, a to zavisi od dohrane.

Količina mlijeka (bilo majčinog ili adaptiranog) koja je djetetu potrebna zavisi od njegove tjelesne težine. Dobra formula za izračunavanje potrebnih mililitara jest njegova tjelesna težina podijeljena s koeficijentom 0,7 i pomnožena sa 100. 

Primjer za 4,5 kg teško dojenče4,5 kg/0,7 x 100 = 643 ml

Ali dijete će najbolje samo regulisati unos u skladu sa svojim potrebama. I umjesto da se držite tačno određene količine, dozvolite mu da vam samo pokaže kada je sito. Ako dojenče postane nemirno za vrijeme hranjenja, vjerovatno želi prekinuti hranjenje. Ako i nakon što je sve popilo nastavlja sisati i povlačiti iz prazne bočice, još je gladno. Neka djeca samo traže dudu nakon hranjenja jer žele sisati, pa se ta želja može zamijeniti glađu. 

Ipak, postoji donja i gornja granica. Većina djece zadovoljit će se s 90–120 ml po obroku tokom prvog mjeseca i povećavat će obrok za 30 ml svaki mjesec dok ne dođe do maksimalnih 210–240 ml. Ako vaše dijete stalno želi manje ili više od toga, posavjetujte se s pedijatrom.

Između 2. i 4. mjeseca, kada dojenče ima više od 5 kg, većina dojenčadi hranjena na bočicu ne treba noćni obrok jer popiju više hrane tokom dana i stječu naviku dužeg spavanja po noći. Kao i inače, i ovdje postoje razlike od djeteta do djeteta.

Najvažnije je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno bez obzira na to je li hranjeno na bočicu ili dojeno. I ni jedna brošura ne može vam precizno reći koliko često morate hraniti svoje dijete i koju količinu mliječne hrane dijete treba. Te odgovore dat će vam samo vaše dijete, a vi ćete s vremenom naučiti šta vam ono poručuje. 

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi