Početna > Poučni sadržaji > Prvi zubići vašeg dojenčeta

Prvi zubići vašeg dojenčeta

Dječiji plač svakoj mami uzrokuje brige. Pitate se je li dijete gladno, pospano, mokro ili ga muči nešto drugo. Nerijetko je razlog dječijeg plača nicanje zubića, koje je za dojenčad prava napast. Razdražljivo raspoloženje i neprospavane noći vas i vaše bebe mogu početi. U tom razdoblju vaše dijete imat će nezaustavljivu želju gurnuti u usta sve što mu dođe na dohvat ruke, a pritom će i pretjerano baliti.

Nicanje zubića dugotrajan je proces; naime kod neke djece prvi zubići niknu još prije navršenog 4. mjeseca, a kod drugih proces može trajati 12 mjeseci ili više. Svako je dijete priča za sebe, tako da svako ima i svoj ritam nicanja zuba. Najčešće se kao prvi zub javlja donji sjekutić, odnosno donja mliječna jedinica. Svih 20 mliječnih zuba izrast će do djetetove druge ili najkasnije treće godine života.

Kad zubići prodiru kroz desni, gingivalna tkiva su ranjena, desni otečene, a sve to prati povećano baljenje i bolni otok desni. Kada dijete jako bali, izgubljenu tečnost nadoknadite vodom, a kada ima nadražene desni, pomoći će mu gumena grickalica za zube ili Gengigel Baby. Nanošenjem Gengigel Baby umirit će bolne i otečene desni vaše bebe. Sloj gela više puta na dan (3 do 5 puta) čistim prstima ravnomjerno nanesite na bebine desni i nježno utrljajte. Gengigel Baby ugodnog je mliječnog okusa, ne sadrži alkohol i šećer, a također ni boje ni konzervanse i nema nuspojava. Gel je zbog sadržane hijaluronske kiseline, koja je prirodni sastojak naših desni, sasvim siguran za upotrebu. Ako dijete pojede manju količinu gela, on se neće apsorbirati u organizam, nego će izaći iz tijela istim putem kao hrana.

Prvi zubićiKad zubići već izrastu, Gengigel Baby možete upotrebljavati kao pomoć kod:

 

  • ozlijeđenih desni uslijed ispadanja mliječnih zuba
  • upaljenih desni koje krvare zbog različitih uzroka
  • ranica i ulkusa (afta) u ustima

 

Nicanje zubića naporno je i za dojenče i za roditelje, a kad se vaš mališan nasmije, sa zubićima ili bez njih, zaboravit ćete sve tegobe tog razdoblja!

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi