Početna > Poučni sadržaji > Grčevi ili zahtjevno dojenče?

Grčevi ili zahtjevno dojenče?

U prvim sedmicama nakon rođenja neka dojenčad često plaču, što za roditelje može biti veoma neugodno i zabrinjavajuće. Većina roditelja brzo sama postavlja dijagnozu – njihovo dojenče ima grčeve. Da li ih zaista ima? Svako dojenče plače i to je sasvim normalno. A koliko plača je uopće normalno?

 • Novorođenče prosječno plače od 1,5 do 2 sata na dan. Plač je raspoređen preko dana, intenzivniji je popodne.
 • Plač se do 6. sedmice života intenzivira i tada dojenče može plakati i do 3 sata na dan.
 • Plač se zatim počne smanjivati i u dobi od 6 mjeseci dojenče plače približno 1 sat na dan.

Dojenčad s grčevima i zahtjevnija dojenčad plaču više. Koliko će dojenče plakati, zavisi i od njegovog temperamenta (urođenog oblika ponašanja i izražavanja emocija). Još u pedesetim godinama počelo se dijeliti dojenčad na jednostavnu, zahtjevnu i suzdržanu dojenčad. Iako jedno dojenče može imati karakteristike više od jedne grupe, ipak najčešće značajke jedne grupe prevladavaju. Zahtjevna dojenčad plaču više nego što je normalno, razdražljivi su, nemaju redovnu satnicu hranjenja i spavanja, teško se prilagođavaju promjenama, boje se nepoznatih osoba, uznemire se zbog jakih zvukova. Iako plaču više nego obično, ipak ne postižu količinu plača dojenčadi s grčevima.

Ne postoji jasan način dijagnosticiranja grčeva, ali vrijedi Wesselin kriterij – poznat i kao »pravilo tri« (3 sata plača na dan, 3 dana zaredom i 3 sedmice zaredom). Dojenče je doduše zdravo, napreduje i plače prvenstveno kasno popodne ili rano naveče. Grčevi se javljaju oko druge sedmice života, a nestaju između trećeg i četvrtog mjeseca. Međutim, plač zahtjevne dojenčadi započinje nakon rođenja, a zahtjevno ponašanje ostaje čitav život.

Glavna razlika između dojenčadi koja imaju grčeve i zahtjevne dojenčadi je ta da dojenčad s grčevima nemaju druge karakteristike u ponašanju kakve pokazuju zahtjevna dojenčad. Nisu hiperaktivni, imaju ustaljenu satnicu hranjenja i spavanja. Za razliku od zahtjevne dojenčadi, dojenčad s grčevima počinju plakati bez vidljivog uzroka i jako ih je teško umiriti. Za vrijeme plača dojenčad s grčevima stišću šačice, grče nožice i savijaju leđa. Lice im je crveno i prave različite grimase, njihov stomačić je nadut, često imaju vjetrove. Takvu dojenčad je jako teško umiriti. Hranjenje, ljuljanje i nošenje na rukama ne pomažu.

Kako razlikovati dojenče s grčevima od zahtjevnog dojenčeta

Dojenče s grčevima

Zahtjevno dojenče

Epizode plača prolaze nakon trećeg mjeseca života Epizode plača javljaju se i nakon trećeg mjeseca života
Plač traje više od 3 sata na dan, 3 dana sedmično i 3 sedmice Dojenče obično ne plače više od 3 sata na dan
Epizoda plača ima manje, ali dugo traju Više kraćih epizoda plača
Dojenče je teško smiriti Intenzivne, negativne reakcije na jake podražaje
Normalni uzorci hranjenja i spavanja Neredovno spavanje i hranjenje
Teško se prilagođava na promjene i rutinu

Na sreću, grčevi ili zahtjevan temperament dojenčeta ne znače bolest ili bilo kakve probleme. Periode intenzivnog plača jednostavno treba prebroditi. Pokušajte nekoliko tehnika smirivanja, a predlažemo sljedeće:

 • čvršće zamotavanje dekicom
 • podrigivanje
 • masaža stomačića
 • zvuk u ritmu kucanja maminog srca; npr. usisivač ili mašina za pranje veša
 • ljuljanje i nosanje
 • vožnja kolicima ili autom
 • duda
 • topla kupka
 • termofor
 • probiotici
 • ako je dojenče dojeno, možda bi mama trebala izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode nekoliko sedmica
 • ako je dojenče hranjeno mliječnom formulom, zamjena mliječne formule

Ne preporučujemo sljedeće:

 • prebrzo uvođenje čvrste hrane
 • upotrebu lijekova kao što su spazmolitici, antihistaminici…
 • upotrebu biljnih preparata i kapi bez savjetovanja s pedijatrom ili farmaceutom

Važno je zapamtiti da kod zahtjevne dojenčadi najvjerovatnije nijedno od gornjih rješenja neće djelovati i zbog toga nemojte isprobavati više različitih metoda u vrlo kratkom vremenu.

Ako dojenče stvarno ne možete smiriti i ako ste iscrpljeni, prepustite ga na neko vrijeme svojim bližima. Ako ste sami, zamotajte ga u dekicu, stavite u krevetić, tiho mu recite nekoliko utješnih riječi i izađite iz sobe. Možda će dojenče prestati plakati samo od sebe. Odvojite malo vremena da se smirite. Ako dojenče i nakon nekoliko minuta još uvijek plače, opet ga pokušajte smiriti.

Činjenica je da svako dojenče plače, neko više, neko manje. Plač nije ništa neobično i nije posljedica lošeg roditeljstva. Ništa ne radite pogrešno. Čak i najbolji roditelji imaju zahtjevnu dojenčad ili dojenčad s grčevima. Ne upoređujte svoje dojenče s drugima. Svako je dojenče jedinstveno. Ne shvatajte savjete drugih kao kritiku, radije se nasmiješite i zahvalite, a onda napravite onako kako sami mislite da je najbolje.

Posve je normalno da u razdoblju kada vaše dojenče puno plače budete nemirni, prestrašeni, nesigurni i ljuti. Dopustite sebi sve te emocije i nemojte se truditi biti savršeni.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi