Početna > Novosti > 2017 > Povlačenje proizvoda Novalac CC

Povlačenje proizvoda Novalac CC

Poštovani kupci!

Budući da su nama u preduzeću Medis, d.o.o., kvalitet proizvoda i bezbjednost potrošača na prvom mjestu, kao distributer proizvoda Novalac preventivno smo s tržišta povukli mliječnu formulu za dojenčad Novalac CC, serija 45405, rok upotrebe do 23. 9. 2018, proizvođača UP Medi-Europa SA. Razlog povlačenja je vjerovatno neadekvatan sadržaj estera masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi. 

Esteri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mliječnim formulama za dojenčad. Prehrambena industrija, Svjetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbjednost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, međutim uticaj na zdravlje još nije sasvim jasan. Njemački institut Bundesinstitut für Risikobewertung izdao je preporuku 2016. godine u kojoj je zapisano da uprkos činjenici da su esteri masnih kiselina u mliječnim formulama za dojenčad prisutni već decenijama, do sada nije bilo dokaza da dojenčad hranjena mliječnom hranom zbog toga imaju bilo kakve zdravstvene tegobe.

Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice za zdravlje, savjetujemo da ne upotrebljavate proizvod Novalac CC, serija 45405, rok upotrebe 23. 9. 2018. 

Dojenčadi koja su dobivala spomenutu mliječnu formulu nije potreban ljekarski pregled ili bilo koja druga obrada.

Proizvod možete vratiti u apoteku, gdje ćete dobit novac ili Novalac CC druge serije, ili drugi proizvod Novalac.

Ako budete imali pitanja, pišite nam na info@novalac.ba.