Početna > Prehrana dojenčadi

Prehrana dojenčadi

Sve što pojedemo utiče na naše zdravlje i tijelo. Hrana je naročito važna od začeća do djetetove druge svjećice na torti. Prehrana vašeg djeteta mora osigurati sve hranjive tvari i energiju potrebnu za zdrav razvoj i rast.

Probavni i imunološki sistem kod dojenčadi još nisu sasvim razvijeni i zato su djeca osjetljivija na ono što pojedu. Posljedice mogu biti trenutne (proljev, povraćanje, zatvor...) ili su manje očite i manifestuju se tek nakon više godina (gojaznost, srčane bolesti...). Stoga zdravu prehranu treba naučiti već u djetinjstvu budući da može uticati na kvalitet života u kasnijem životu.

Važnost hrane u najranijem razdoblju

Kod dojenčadi je hrana naročito važna jer može promijeniti rizik od razvoja nekih bolesti. Zato je industrija mliječne hrane za dojenčad postigla velik razvoj od svojih početaka, kad je osiguravala samo preživljavanje nedojene djece, do današnjih dana, kada mliječnim formulama dojenče postiže jednak razvojni stepen kao dojeno dijete.

Iako danas sve mliječne formule na tržištu omogućuju preživljavanje dojenčeta, nije u redu da se sve razmatraju jednako. Već i male promjene sastava mlijeka mogu značiti veliku promjenu zdravlja kasnije u životu. Zato pri odabiru mliječne hrane treba odabrati stručan i pouzdan savjet. Prije kupovine raspitajte se kod farmaceuta, pedijatra ili svoje patronažne sestre.

Od rođenja do 6. mjeseca života najvažnija hrana u životu vašega djeteta jest mlijeko. Od navršene prve godine prehrana djeteta jednaka je kao za druge članove obitelji.

Tegobe dojenčadi

Probavne smetnje dojenčadi mogu se pojaviti ubrzo nakon rođenja i iako su prolaznog značaja, ipak mogu uticati na djetetovo raspoloženje i kvalitet života čitave porodice. Te tegobe mogu biti uzrok nedostatka sna, stresa i brojnih briga za djetetovo zdravlje.