Kolike

Šta su kolike?

Za kolike se ni danas ne zna što je tačno uzrok njihova nastanka. Iza pojma kolike skriva se dosta simptoma. Kolike povezujemo s nadimanjem i općenito s vjetrovima.

Obično se javljaju u prvim mjesecima života dojenčeta. Na kolike nas upozorava neutješan plač koji se javlja u kasnim popodnevnim satima. Dijete se napinje, savija koljena na stomak, ima crveno lice i očigledno je da mu je vrlo neugodno. Zato kolike kod dojenčeta roditeljima uzrokuju puno briga.

Šta uzrokuje kolike?

O uzroku kolika još se vode rasprave, naime na pojavu kolika utječe više faktora. Jedan od njih je nerazvijenost probavnog sistema dojenčeta. Uzrok nastanka kolika može također biti prevelik unos laktoze (mliječnog šećera) putem dojenja ili univerzalne mliječne hrane. Prevelika količina laktoze koju dojenče ne može probaviti fermentira u tankom crijevu, pri čemu se stvaraju gasovi, a oni su uzrok nadimanja i vjetrova.

Preporučili su vam upotrebu početne mliječne hrane Novalac AC za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s kolikama.

Novalac AC je posebno prilagođena mliječna hrana za dojenčad s kolikama. Količina laktoze u mliječnoj hrani Novalac AC prilagođena je probavnom kapacitetu tankog crijeva, čime se smanjuje nadimanje i posljedično pojava grčeva, odnosno kolika. Novalac AC potpuna je hrana i zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta za normalan rast i razvoj.

Mliječna hrana Novalac AC pogodna je za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s kolikama od rođenja do navršenog 12. mjeseca ako ih majke ne doje. Novalac AC zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčadi do 6. mjeseca, a za dojenčad stariju od 6 mjeseci dio je raznovrsne prehrane. Nakon navršenog 12. mjeseca preporučujemo prelaz na mlijeko za malu djecu Novalac 3.

Šta učiniti kod kolika?

Ljekar vam može preporučiti prilagođenu prehranu koja sadrži manje laktoze. Morate se strogo pridržavati tih preporuka.

Korisni savjeti kod kolika kod dojenčeta:

  • Ako se dojenče nakon obroka nadima, blago mu masirajte stomačić.
  • Nakon svakog obroka pomozite djetetu podrignuti.
  • Pazite da za vrijeme hranjenja dijete ne proguta zrak, odnosno da ga proguta što manje.
  • Pokušajte stvoriti mirno i opušteno ozračje oko djeteta jer će osjetiti vašu zabrinutost.

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Nepodnošenje kravljeg mlijeka je relativno čest problem kod djece. Međutim, nije isto ako vaše dijete ima alergiju ili intoleranciju.

Pročitaj članak
Tajana Würth
Tajana Würth,
stručna saradnica za Novalac

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi