Početna > Česte tegobe dojenčadi > Tegobe dojenčadi > Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Alergija na kravlje mlijeko ili nepodnošenje laktoze?

Kako ćete znati da li je riječ o alergiji na kravlje mlijeko ili o nepodnošenju laktoze?

Iako dijele neke zajedničke simptome, alergija na kravlje mlijeko i intolerancija na laktozu su dva različita stanja i drugačije utiču na organizam.

Kod alergije na kravlje mlijeko imunološki sistem pretjerano reaguje na bjelančevine u kravljem mlijeku. Alergijski simptomi mogu se pojaviti odmah nakon hranjenja, odnosno kontakta s hranom ili tek nakon nekoliko sati. Simptomi alergije se očituju na svim organskim sistemima (probavni sistem, koža, disajni sistem), ali i općom nelagodom, čestim plačem i slabijim dobivanjem na tjelesnoj težini. Alergija se javlja u prvim mjesecima života. U liječenje alergije na kravlje mlijeko spada isključenje mliječnih bjelančevina iz prehrane dojenčeta.

S druge strane, intolerancija na laktozu nema veze s imunološkim sistemom, nego s probavnim sistemom. Intolerancija na laktozu javlja se zbog nedostatka laktaze u tankom crijevu, enzima zaduženog za probavu mliječnog šećera (laktoze). Zato se intolerancija na mlijeko zove i primarna intolerancija na laktozu. Javlja se i kod dojene djece i one hranjene na bočicu. Znakovi intolerancije mogu biti nadutost, bol u stomaku, proljev i najčešće se javljaju od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu. Koža i disajni organi uglavnom nisu zahvaćeni.

Postoji i sekundarna intolerancija na laktozu koju uzrokuje oštećenje crijeva. Kod teških proljeva ili alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka crijevo može biti oštećeno i zato epitelne ćelije ne izlučuju dovoljno enzima laktaze.

Simptomi se mogu riješiti isključenjem hrane koja sadrži laktozu, a kod dojenčadi koja su na nadohrani korištenjem mliječne hrane sa smanjenom količinom laktoze. Naime, većina djece sa intolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani.

Ako su kod vašeg djeteta prisutni neki od navedenih simptoma, savjetujemo vam da posjetite svog pedijatra i saznate je li riječ o alergiji, intoleranciji ili je prisutan simptom posljedica nečeg drugog.

Šta očekivati od pedijatra?

Pedijatar vašeg djeteta postavljat će vam puno pitanja o simptomima, a vaši odgovori će pomoći u postavljanju dijagnoze. Zbog toga vam savjetujemo da pripremite odgovore na sljedeća pitanja:

  • S čime povezujete simptome? Šta je »okidač«?
  • Kada su se prvi put pojavili simptomi?
  • Kojom brzinom su se razvili?
  • Koliko dugo su trajali simptomi?
  • Kako često se javljaju?
  • Jesu li simptomi svaki put isti?
  • Jeste li vi ili vaš partner bili alergični kao dijete i imate li još uvijek alergiju?
  • Ima li vaše dijete brata ili sestru alergičara?

Izuzetno je važno potražiti savjet pedijatra prije nego što izbacite kravlje mlijeko iz prehrane jer je ono bogato važnim sastojcima za zdrav rast i razvoj djeteta. Pedijatar će vam ponuditi alternativno rješenje koje će dijete uzimati pod ljekarskom kontrolom.

Kod dokazane alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka kao prvi izbor preporučuje se mliječna hrana kod koje su bjelančevine rascijepljene na manje dijelove (ekstenzivni hidrolizat) npr. Allernova, i više ne uzrokuju alergijske reakcije.

Odluku o tome koja mliječna hrana je primjerena za vaše dijete prepustite djetetovom pedijatru.

Česta glad

Novalac NF, početna mliječna hrana za posebne prehrambene potrebe često gladne dojenčadi

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

Pojmom alergije opisujemo prekomjernu reakciju (preosjetljivost) tjelesnog imunološkog sistema na određenu tvar – alergen, koja međutim nije opasna za organizam.

Pročitaj članak
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članci o prehrani dojenčadi