Novalac
registriraj sezaboravio sam lozinku
početna  |Novalac @ Facebook  
domov

Zatvor

Šta je zatvor?

Zatvor označava neredovno pražnjenje crijeva kod dojenčadi (manje od 2 puta u sedmici). Stolica je tvrđa, izlučivanje stolice rjeđe, otežano, može biti čak i bolno, na površini stolice može se pojaviti krv.

Je li zatvor bolan?

Izlučivanje tvrde stolice može biti bolno, može se također pojaviti krv. Odmah treba preduzeti mjere. Ako dijete bude povezivalo »kakanje« s bolovima, pokušat će zadržati stolicu te će zatvor postati ozbiljniji.

Šta uzrokuje zatvor?

Zatvor obično ima funkcionalne uzroke i neposredno je povezan s prehranom, pijenjem premalih količina tekućine ili uzimanjem nekih lijekova. Ako dijete uzima lijekove, može mu se usporiti probava, što morate javiti ljekaru.

Preporučili su vam upotrebu početne mliječne hrane Novalac IT za posebne prehrambene potrebe dojenčadi sa zatvorom

Mliječna hrana Novalac IT posebno je namijenjena dojenčadima sa zatvorom. Sadrži povećanu količinu laktoze i magnezija, koji omogućavaju da stolica omekša, čime se olakšava pražnjenje crijeva. Novalac IT potpuna je hrana i zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta za normalan rast i razvoj.

Mliječna hrana Novalac IT pogodna je za posebne prehrambene potrebe dojenčadi sa zatvorom od rođenja do navršenog 12. mjeseca ako ih majke ne doje.

Novalac IT zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčadi do 6. mjeseca, a za dojenčad stariju od 6 mjeseci u skladu sa savjetom ljekara dio je raznovrsne prehrane. Nakon navršenog 12. mjeseca preporučujemo prelaz na mliječnu hranu Novalac 3.

Šta učiniti ako dojenče ima zatvor?

  • Ako svoje dijete dojite, vjerovatno vaše mlijeko ima premalo vlakana: pokušajte jesti više voća i povrća.
  • Ako dijete hranite na bočicu, preporučujemo vam upotrebu mliječne hrane Novalac IT za dojenčad sa zatvorom. Posavjetujete se također sa svojim pedijatrom.
  • Ako vaše dijete već jede raznovrsnu hranu, uključite u njegovu prehranu neke namirnice poput: svježe voće i povrće (kivi, narandže, mandarine, kompot od suhih šljiva ili smokava, grožđe, kruške...) i hljeb od grubo samljevenog zrna.
  • Na svaki način ponudite djetetu što više puta po malo tekućine (voda, čaj, voćni sokovi).

Šta treba izbjegavati ako dojenče ima zatvor?

Ako smatrate da je dijete ima zatvor, prvo izdvojite mogućnost pogrešne pripreme obroka (mlijeka), prilagodite prehranu i posavjetujte se sa svojim pedijatrom.

Ne preporučujemo:

  • banane
  • čokoladu
  • kašice s čokoladom
  • mrkvu
  • rižu

Ne upotrebljavajte laksative. Ne dopustite da zatvor traje duže vrijeme.

 

 

Zanimljivo za vas:

Novalac klub
Upitajte stručnjaka
Najčešća pitanja korisnika
Važna obavijest: Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenčad. Mliječne formule primjenjuju se samo po preporuci stručnjaka
s područja medicine, farmacije ili prehrane, odnosno druge stručne osobe koja je odgovorna za brigu o majci i djetetu.